Het Cleanteam wordt weer ingezet en haalt op probleemlocaties al het afval naast de onder- en bovengrondse containers weg (foto: Inge Koot).
Het Cleanteam wordt weer ingezet en haalt op probleemlocaties al het afval naast de onder- en bovengrondse containers weg (foto: Inge Koot).

GBLV wil monitoring van nieuw afvalbeleid

Actueel 421 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het afvalbeleid zoals wethouder Astrid van Eekelen via een raadsbrief aan de gemeenteraad voorlegt brengt volgens raadslid Frank Rozenberg (GBLV) weinig nieuws. Hij hamert op een monitoring zodat de raad het college kan afrekenen als blijkt dat het nieuwe beleid geen verbetering oplevert. Het afvalbeleid werd besproken tijdens het Raadsforum van 28 augustus.

Rozenberg vindt daarnaast dat er verwarring is rondom het door de VVD zo gepromote nascheiden van afval nu blijkt dat dit alleen geldt voor rest- en PMD-afval. Groen, glas en papier moet ook bij nascheiden nog steeds apart ingezameld worden. Volgens Louise Kortman (VVD) heeft haar partij altijd over nascheiden in combinatie met voorscheiden. Samen met andere gemeenten gaat Van Eekelen de komende jaren onderzoeken hoe dit geïmplementeerd kan worden bij Avalex.

De wethouder deed een aantal toezeggingen tijdens de vergadering van het Raadsforum. Zo worden de inpandige containers in appartementencomplexen weer gebruikt. Avalex gaat daar het afval weer ophalen zodat de bewoners niet naar een ondergrondse container hoeven te lopen. 

De wethouder wil in gesprek gaan met de inwoners via onder andere brainstormsessies.  "We willen dat mensen meedenken en ook duidelijk maken dat zij een eigen verantwoordelijkheid hebben. Ook handhaving betrekken wij daarbij. Zij moeten onderzoeken van wie de bijgeplaatste vuilniszak is en diegene beboeten."

Het Cleanteam wordt opnieuw ingezet om de puinhopen naast de containers op te ruimen. "Het lost het afvalprobleem niet op maar heeft meer een signaalfunctie. Waar zitten de problemen en waar moet vaker opgehaald worden of moet er op andere dagen opgehaald worden. Bijvoorbeeld voor het weekend om te voorkomen dat de container in het weekend al vol zit."

Het sluiten van het afvalbrengstation aan de Nieuwe Havenstraat heeft voor veel ophef gezorgd. Een mobiele milieustraat moet hiervoor de oplossing bieden. "Inwoners kunnen hun grofvuil dan daar naar toebrengen. Dit kan de ene dag bij het KJ-plein zijn en de andere bijvoorbeeld bij Leidsenhage."


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant