Het Hadriani Kwartet tijdens de Huygens Festival Amuse in de Franse Kerk (foto: pr).
Het Hadriani Kwartet tijdens de Huygens Festival Amuse in de Franse Kerk (foto: pr).

Klassiek genieten tijdens Huygens Festival 2018

Actueel 242 keer gelezen

Voorburg - Het Huygens Festival aanstaand weekend (vrijdag 7 t/m zondag 9 september) belooft een klassiek muzikaal spektakel te worden met maar liefst 35 optredens op allerlei locaties in het Huygenskwartier Voorburg. Van pop-up concerten in winkels tot concerten in de Oude Kerk, van instrumenteel tot aria's en koorzang, van bekende klassiekers tot onbekende pareltjes.

De andere opzet van het Huygens Festival van vorig jaar is dit jaar verder doorgevoerd. Het gaat om een breed aanbod aan klassieke muziek en tegelijkertijd en samenwerking met veel partners. Het programma kent een aantal lijnen. Er zijn hoofdconcerten in de Oude Kerk: het concert van drie tenoren die bekende opera-aria's ten gehore zullen brengen, maar ook het Hebb Duo op viool en gitaar en pianist Ivo Janssen met een uitvoering van het Canto Ostinato.

Een tweede lijn gaat om jeugdmusici uit Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië en Leidschendam-Voorburg in het kader van de Stedenbanden met Hranici en Konstancin-Jeziorna. Zij verzorgen op vrijdag de opening van het Huygens Festival in aanwezigheid van de ambassadeurs en loco-burgemeester Van Eekelen. Op zondagmiddag zullen de jeugdmusici gezamenlijk als één orkest optreden.

Als derde de samenwerking met de Oude Kerk tijdens Nationale Orgeldag op zaterdag. Een mooi gevarieerd programma in de Oude Kerk met drie organisten (Jan Droogers, Peter van Dijk en Aart Bergwerff), drie koren waaronder het Voorburg Operakoor en Leonardo Vaillante op klavecimbel.

In de Franse Kerk en Museum Swaensteyn kan worden geluisterd naar twee specifieke optredens voor de jeugd, maar bijvoorbeeld ook naar de muzikale nalatenschap van Jan Brandts Buys en naar de zang en piano van het duo Cicogna. Even genoeg van klassiek? Het Alessio Calore Ensemble speelt dan misschien net een jazzy nummer op contrabas en saxofoon in Huygens' Hofwijck.

Amuse
De Huygens Festival Amuse was afgelopen maart als muzikaal voorproefje een groot succes.Tijdens het Huygens Festival treden de deelnemers aan de Amuse ook op: Op vrijdag 7 september het Hadriani Kwartet (strijkkwartet) om 16.30 uur in de Oude Kerk en op zaterdag 8 september het Haags Hongaars Koor om 11.45 uur in de Oude Kerk, CodeKlavier (computer ontmoet piano) om 14.00 uur in Museum Swaensteyn en Windkracht 3 (klarinettrio) om 13.30 bij Patou Damesmode en om 14.30 uur bij de Kunstuitleen.

Tot slot zijn er winkeloptredens in veertien winkels in het Huygenskwartier. Alle optredens zijn gratis toegankelijk. Het volledige programma vindt u elders in Het Krantje of op www.huygensfestival.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant