Constant Zonneveld gaat wekelijks op pad met zijn metaaldetector om te zoeken naar verloren en/of waardevolle zaken (foto: Naomi Defoer).
Constant Zonneveld gaat wekelijks op pad met zijn metaaldetector om te zoeken naar verloren en/of waardevolle zaken (foto: Naomi Defoer).

Constant vond al veel verloren ringen terug met zijn metaaldetector

Actueel 1.204 keer gelezen

Voorburg - Constant Zonneveld (47) uit Voorburg heeft een wel heel bijzondere hobby. Wekelijks gaat hij op pad met zijn metaaldetector om te 'zoeken'. Dit doet hij zelfstandig maar ook in opdracht van Gevonden-Verloren, waar hij laatst een eigenaar heeft herenigd met zijn trouwring.

Door Naomi Defoer

"Er werd een melding gedaan door een mevrouw uit Zoetermeer. Haar man was hun trouwring verloren in de zee in Noordwijk. Ze waren zeven jaar getrouwd en hadden de ringen gekregen van zijn vader, die een maand voor het huwelijk overleed", legt Zonneveld uit. "Overdag stond het zeewater te hoog, 's nachts hebben wij opnieuw gezocht en toen heb ik de ring teruggevonden. De eigenaar en zijn vrouw waren ons zo dankbaar."

De meest bijzondere vondst was ook een ring. "Ik heb een keer een gouden ring gevonden afkomstig uit de zeventiende eeuw. Die heb ik toen naar een museum gebracht", vertelt hij. Ik vind het leuk om te verzamelen. Verkopen doe ik niet, af en toe geef ik wel wat weg aan musea."

Zonneveld vindt ook wel eens gevaarlijk spul. "Dit jaar heb ik acht explosieven gevonden: diverse granaten, kogels en een kop van een raket. Toen heb ik de Explosieve Opruimingsdienst van Defensie gebeld om ze te vernietigen. Explosieven mag je nooit meenemen."

De allereerste keer dat hij met een metaaldetector op pad ging weet hij nog goed. "Ik was 14/15 jaar oud en ik had 1000 gulden gespaard om een metaaldetector te kunnen kopen. Al vanaf het moment dat ik iemand met zo'n ding zag, wilde ik er ook een hebben. Samen met een vriend gingen we 'zoeken' op het Effatha-terrein en toen vond ik een Romeinse munt. Officieel is het wettelijk verboden om te zoeken op archeologisch terrein, maar dat wisten wij toen nog niet. Nu let ik daar wel op." Ruim dertig jaar verder telt de collectie van Zonneveld vier exemplaren. "Ik heb ook een duikdetector, waarmee ik de zee in ga. Een detector werkt gemiddeld tot een diepte van zo'n 35 cm."

Naast het zoeken met zijn metaaldetectoren doet Zonneveld ook aan magneetvissen. "Vroeger zat ik bij de vrijwillige politie en brandweer, toen kreeg ik regelmatig het verzoek of ik een kluisje wilde opvissen. Dat doe ik met een magneet die 200 á 250 kilogram trekkracht heeft."

Voor beginners heeft Zonneveld een aantal tips: "Bedenk waar je wilt zoeken en kies daar een detector op uit. Vraag altijd toestemming aan de eigenaar voordat je gaat zoeken. Ga zorgvuldig om met vondsten en neem nooit explosieven mee naar huis."

Wil je meer informatie of een zoekopdracht aanmelden? Dat kan via www.gevonden-verloren.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant