De opening bij de Petrus en Pauluskerk (foto: Michel Groen).
De opening bij de Petrus en Pauluskerk (foto: Michel Groen). Foto: Michel Groen

Monumentendag zorgde voor gezellige drukte

Actueel 215 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Afgelopen zaterdag vond de Open Monumentendag plaats met als thema 'In Europa'.

Er was een grote diversiteit aan gebouwen tijdens de Open Monumentendag in Leidschendam-Voorburg voor het publiek geopend, zoals het gerestaureerde stadhuis in Leidschendam, handelsgebouwen, de musea, landgoederen, buitenplaatsen, kerken, de poldermolens en gemalen.

De dag werd geopend bij de Petrus en Pauluskerk in Leidschendam. Daar werd een zogenaamde 'scratch' georganiseerd, waarbij iedereen die dat wilde kon meezingen. Er was een selectie van Europese liederen geselecteerd die in en voor de kerk ten gehore werd gebracht door tientallen enthousiaste zangers en zangeressen.

Ook in Voorburg in de Herenstraat was het weer gezellig druk; er stonden vele kraampjes buiten van ondermeer 'Mooi Voorburg' en de Historische Vereniging Voorburg en je kon verschillende gebouwen bezichtigen. Huize Swaensteyn werd ook druk bezocht. Hier kon men een echte porseleinen toiletpot zien van Delftsblauw die het nog steeds doet,en er was ook nog een oude keuken met schildpadtegels te zien, alsmede een echte waterfornuis. In Museum Swaensteyn werd de film gedraaid van de in navolging van Constantijn Huygens afgelegde reis naar Venetie en men kon er uiteraard schilderijen bezichtigen. Daarnaast werd in verschillende winkels muziek ten gehore gebracht.

Om de Romeinse historie van Voorburg zichtbaar te maken was er in park Arentsburgh een programma over het militaire- en het burgerleven langs de Limes in het Romeinse Nederland. Er werd Romeins gekookt, Romeinse senatoren maakten hun opwachting, evenals een smid, een houtbewerker en een leerbewerker. Er was een lezing over het landschap van west-Nederland ten tijde van de Romeinen. en men kon archeologisch vondsten bekijken. Een tweetal historische bussen van de HTM van het Haags Historisch Vervoer Museum, verzorgde de hele dag het vervoer.

In de Voorburgse Herenstraat was het weer gezellig druk (foto: Michel Groen).
Foto: Michel Groen
Foto: Michel Groen
Foto: Michel Groen
Foto: Michel Groen
Foto: Michel Groen
Foto: Michel Groen
Foto: Ap de Heus
Foto: Ap de Heus
Foto: Ap de Heus
Foto: Ap de Heus
Foto: Ap de Heus
Foto: Ap de Heus
Foto: Ap de Heus
Foto: Ap de Heus
Foto: Ap de Heus
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant