Afbeelding

Raad wil risicospreiding bij keuze projectontwikkelaar

Actueel 613 keer gelezen

Leidschendam - De plannen voor de nieuwe wijk Vlietvoorde in de Duivenvoordecorridor tussen Leidschendam en Voorschoten werden enthousiast ontvangen door de gemeenteraad. "Wij zijn zeer verheugd met dit mooie bouwplan, zeker omdat er minder bebouwing is dan eerst gepland was en het een groener karakter heeft gekregen", zegt Arnold Brans (VVD) dinsdagavond 11 september tijdens de vergadering van het Raadsforum. "Het past perfect bij een duurzame leefomgeving. Dit wordt weer een pareltje aan de Vliet." 

Wat de raad ook tot vreugde stemt is dat het financieel resultaat gunstiger is dan voorzien. Wel wordt er een kritische opmerking gemaakt over de keuze van de projectontwikkelaar. Schouten en De Jong Projectontwikkeling BV heeft in de verkoopprocedures de beste aanbieding gedaan en mag de koop-, ontwikkel- en realisatieovereenkomst voor dit project gaan ondertekenen. "Deze projectontwikkelaar doet heel veel projecten in onze gemeente. Is dit wel verstandig in het kader van risicospreiding," vraagt Brans aan de wethouder. Voor de bouw van dit project hebben 20 gegadigden zich gemeld. "De selectiecommissie heeft heel zorgvuldig alle aanbiedingen bekeken", meldt wethouder Astrid van Eekelen. "Misschien komt het omdat de heer Schouten hier woont en dat hij de markt goed aanvult." 

De winnende plannen van Schouten en de Jong omvatten onderscheidende en vernieuwende woonmilieus met een ondergrondse parkeeroplossing. De tuinen bij de woningen zijn niet heel erg groot waardoor er meer overblijft voor openbaar groen. Daarnaast zijn er beperkte mogelijkheden voor erfafscheidingen en vergunningsvrije bouwwerken. Dit sluit goed aan bij de ambitie van gemeente en provincie voor structureel meer groen en ruimte voor recreatie. Maximaal 15% van de oorspronkelijk bebouwde oppervlakte wordt als woningen teruggebouwd. 

Maar hoe zit het met de verkeersafwikkeling als hier woningen worden gebouwd in plaats van kassen en bedrijven zoals tot nu toe het geval was. Van Eekelen: "Wij zijn bezig met de effecten op de verkeersafwikkeling. Het verkeersmodel neemt alle bouwproducten in de plannen mee. Waar komen kruisingen en waar rotondes om het verkeer zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook wordt gekeken naar de inpassing van de Veursestraatweg."

Of de Vlindertuin, Vlinders aan de Vliet, die nu nog gevestigd is aan de Veursestraatweg op deze locatie blijft zitten wordt nog onderzocht. Ook wordt te zijner tijd bekeken of de openbaar vervoersverbinding door bus 45 en 46 voldoende is. En zo zijn er nog veel meer punten die de komende jaren aan de orde gaan komen tijdens de ontwikkeling van dit nieuwe bouwproject. Met de keuze voor een projectontwikkelaar is in ieder geval weer een volgende stap gezet. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant