Jobine Siekman (foto: pr).
Jobine Siekman (foto: pr).
WIE IS...?

Celliste Jobine Siekman

Actueel 777 keer gelezen

Voorburg - Ze is nu nog bezig met haar laatste jaar van de doctoraalstudie Masters of Performance aan het Royal College of Music in Londen, maar dan komt celliste Jobine Siekman (23) weer terug naar Voorburg.

Geboren in Groningen verhuisde Jobine op haar 11e naar Voorburg, waar zij een jaartje naar de Montessorischool Nieuw Vreugd en Rust ging. Sinds haar vijfde speelde zij al cello. "Ik mocht toen een instrument kiezen en omdat mijn moeder viool speelde leek dat een logische optie. Alleen vond ik die viool omhoog houden maar niets en wilde ook liever zitten. Toen hebben we al snel besloten dat cello mij beter zou passen. Daarnaast hield ik van lage tonen. Ik vond de les heel leuk en dat groeide uit tot iets waar ik heel goed in was." Al op jonge leeftijd koos zij er voor om direct vanaf de basisschool naar de School voor Jong Talent in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te gaan. Vervolgens was het eigenlijk bijna vanzelfsprekend dat zij besloot van haar hobby haar beroep te willen maken.

In 2013 begon ze aan haar Bachelor klassiek cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna zette ze haar bachelorstudie voort aan The Royal College of Music in Londen, waar ze in juli 2017 afstudeerde. Ook werd zij uitgenodigd voor festivals en masterclasses over de hele wereld. Momenteel studeert Jobine in Londen verder voor haar Masters of Performance. "Londen is echt een wereldstad en voor musici misschien wel de interessantste stad van de hele wereld", aldus Jobine. "Er zijn ook zoveel optredende ensembles en orkesten, dat is ongelooflijk." Toch komt ze straks graag weer terug naar Voorburg. "In de praktijk denk ik dat ik veel op en neer zal blijven reizen", laat zij weten.

Jobine speelt af en toe solo en ook in veel pianotrio's en strijkkwartetten, waaronder het Volkmann Trio, het Stringwood Ensemble en het Alkyona Quartet. Soms speelt zij ook in orkesten, zoals het Ciconia Consort, een jong en virtuoos strijkorkest uit Den Haag. Maar het meeste kan ze haar ei kwijt in kamermuziek, vindt Jobine. Ze speelt het liefst muziek van grote componisten als Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert. Daarnaast geeft zij heel veel les. Klagen doet Jobine niet, maar je moet je inkomen als kleine zelfstandige wel bij elkaar schrapen, laat zij weten. Lesgeven doet zij zowel in Engeland als in Nederland. "Het algemene muziekonderwijs in Engeland ligt wel op een hoger peil", is Jobine van mening. "In Nederland heb je op school wel muziekonderwijs, maar in Engeland krijg je op de middelbare school echt de mogelijkheid om je een jaar lang te bekwamen in een instrument."

De cello van Jobine is een leeninstrument van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het is een door Thomas Dodd gebouwde cello uit het jaar 1800, die zij voor een periode van ca. 10 jaar ter beschikking heeft gekregen. "Het instrument inspireert mij met zijn prachtige klank en kleuren en daagt mij uit om mezelf steeds te blijven verbeteren."

Dagelijks studeert Jobine wel zo'n 4 uur. Daarnaast oefent zij veel met muziekgezelschappen waar zij deel van uitmaakt. " Voor mezelf en het Volkmann Trio kan ik ook best nog een oefenruimte gebruiken, zoals een grote huiskamer, of een zaaltje bij een instelling, een kerk, in een school of iets dergelijks. Eventueel met piano of vleugel. En dat oefenen is eigenlijk gewoon een concert, waarbij sommige stukken misschien alleen herhaald worden om het te perfectioneren". Mensen die van klassieke muziek houden en wellicht af en toe ruimte willen bieden aan een professioneel ensemble, kunnen contact opnemen met Jobine via de e-mail: cellobin@hotmail.com.

Hoewel zij best vaak terug in Nederland is en in de regio optreedt, is dat nog niet zo vaak gebeurd in haar eigen woonplaats. Daarom vindt Jobine het leuk om tot slot te melden dat zij in december een concert in de Franse Kerk in Voorburg gaat geven met haar stiefvader Sergey Arseniev, 1e violist bij het Nederlands kamerorkest. Daar verheugt zij zich nu al op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant