Wethouder van Astrid van Eekelen en Professor Stinkmeyer (foto: pr).
Wethouder van Astrid van Eekelen en Professor Stinkmeyer (foto: pr).

Creativiteit en duurzaamheid nodigen uit bij Grondstoffen Lab

Actueel 396 keer gelezen

Leidschendam - Tijdens ontspanning is er ook zeker oog voor inspiratie, educatie en nieuwe creativiteit. Zaterdag was een geweldige dag in Leidschendam Centrum, je kon er over de hoofden lopen. Het was bij uitstek een dag om duurzame concepten onder de aandacht te brengen.

Bezoekers van de Vlietdagen lieten zich dan ook graag vermaken en inspireren in pop-up shop Het Grondstoffen Lab. "Er is namelijk ook van alles te doen met afval, de nieuwe grondstof", laat initiatiefneemster Vicky van der Krogt weten. Het Lab werd 's morgens officieel geopend door Wethouder van Astrid van Eekelen en Professor Stinkmeyer. Naast de ludieke optredens van de Professor en de Schone Straatdames konden jong en oud deelnemen aan creatieve recycle activiteiten. Bij Cis Deyl van Stichting Repair Kid was het een komen en gaan van jongelui maar ook ouders sloopten gezellig mee. Buiten stonden ook de Compostbakkers en Avalexcoaches die bezoekers uitlegden hoe waardevol het scheiden van afval is.

Naast proeverijen waren binnen creatievelingen actief met plastic afval en oude jeans. Kringloop Het Goed liet samen met Desiree van Leeuwen zien hoe je oude interieurstukken een tweede leven geeft. De verftechnieken werden getoond en bezoekers konden zich opgeven voor de nieuwe workshops bij de kringloop in De Star.

Zwerfinator Dirk Groot had een bijzonder collectie afval meegebracht en vertelde met beeldmateriaal over zwerfafval in de natuur. Dirk heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt en ondersteunt nu gemeenten bij onderzoek en educatieprogramma's.
In het Lab waren collage en assemblage kunst van Henk Hanneman en de kunstenaars van Make It Art Worthy te aanschouwen. Ook was het een bijzondere ontmoetingsplek waar persoonlijke verhalen werden gedeeld. Zo werden er meerder oude koffers met kleding met een verhaal gebracht. Een dame uit Voorburg kwam speciaal met de taxi grote potten oude knopen afgeven. Aan het grondstoffenbuffet werd gesproken over vergeten groenten en het terugbrengen van de plastic consumptie.

"Wie weet krijgt het Lab een vervolg", lacht Vicky. "Leidschendam Centrum kan wel een locatie gebruiken waar bewustwording, duurzaamheid en recycling centraal staan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant