Afbeelding
HET RAADSLID VAN NU

Fred Duijn, fractievoorzitter CDA

Actueel 910 keer gelezen

Leidschendam - Het CDA is deze raadsperiode van start gegaan met een volledig nieuw team. Fred Duijn is een van hen en is door zijn mede-raadsleden tot fractievoorzitter benoemd. "Dit avontuur wilde ik wel aangaan", zegt het gedreven raadslid.

Door: Inge Koot

Fred Duijn werkt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en woont in het Raadhuiskwartier in Leidschendam. Na drie jaar Ierland werkt hij sinds 2014 weer in Den Haag. Voor zijn doen heeft hij een 'rustiger' periode en tijd over die hij verantwoord wil inzetten. Vandaar zijn stap naar de gemeentepolitiek.

Dat het CDA met een volledige nieuwe fractie in de gemeenteraad heeft plaatsgenomen heeft volgens Duijn voordelen. "We stappen allemaal tegelijkertijd in hetzelfde schuitje en dat schept een band." De samenwerking in de raad ervaart hij als prima. "Ik ervaar veel collegialiteit. Dat is prettig: je moet het samen doen."

Duijn is woordvoerder financiën in zijn fractie. Hij maakt zich behoorlijk zorgen over de financiële tekorten op de zorg. "Ik begrijp dat niet. De verdeelsleutel vanuit het Rijk is niet goed. Er wordt hier al heel efficiënt gewerkt. En we kunnen echt niet inboeten op toegankelijkheid en kwaliteit van de hulp. Gemeentes als de onze worden financieel in de tang genomen. Het is bizar, vooral in een tijd dat het in ons land juist beter gaat met de economie."

Daarnaast vindt hij de bereikbaarheid van het Damcentrum een belangrijk onderwerp. "Door slimmer en beter openbaar vervoer zit er nog potentie in de bereikbaarheid. En in Leidschendam-Zuid zijn er nog mogelijkheden voor parkeerplekken." Maar dat lijkt niet voldoende voor de leefbaarheid van het Damcentrum. Daarom heeft het CDA tijdens de campagne stevig ingezet op betere bereikbaarheid waarbij ook de mogelijkheid van een extra oeververbinding weer op de agenda is gezet.

Voor een echte CDA'er is gemeenschapszin belangrijk. Ook Duijn zegt dat zijn hart hiervoor sneller gaat kloppen. "Het gaat over je buren, de scholen van je kinderen, de winkels waar je komt, en de wegen waarop je fietst. Maar ook over dorpskernen, leefbaarheid en wijkcentra. Laat de gemeente zich inzetten voor ontmoetingen, in wijken, scholen, sportverenigingen, bibliotheken, parken, en winkelcentra. Zodat iedereen er mag zijn, wat je aard, achtergrond of leeftijd ook is."

Duijn is onder de indruk van de activiteiten in de wijkcentra. "Neem bijvoorbeeld wijkvereniging Damsigt waar ze met vrijwilligers en zonder subsidie het wijkgebouw helemaal hebben opgeknapt. Dat is toch mooi." Hij vindt het belangrijk dat wijkgebouwen en sportkantines voor meerdere doeleinden worden gebruikt. "Zo is er in wijkcentrum Damsigt een kinderdagverblijf gevestigd, maar ook een bridgeclub en er wordt een EHBO-cursus gegeven. RKAVV kijkt of het clubhuis kan worden getransformeerd tot 'Buurthuis van de Toekomst' waar allerlei verenigingen en instanties gebruik van kunnen maken."
Als fractievoorzitter kost het raadswerk hem nu meer tijd, maar Duijn doet het graag. Hij vertrouwt erop dat wordt geluisterd naar inwoners en dat ondanks verschillen van inzicht goed wordt samengewerkt door raadsleden en college.

"Leidschendam-Voorburg is een mooie gemeente met meerdere kernen en de Vliet als verbindende factor. Laten we hiermee zorgvuldig omgaan, de goede dingen behouden en verder investeren in de toekomst."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant