Wethouder Julietten Bouw wil dat er in deze raadsperiode sociale woningen gebouwd gaat worden. (Foto: CDA-LV)
Wethouder Julietten Bouw wil dat er in deze raadsperiode sociale woningen gebouwd gaat worden. (Foto: CDA-LV)

Veel toezeggingen van college aan gemeenteraad

Actueel 359 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Er komt een taskforce voor de bouw van sociale woningen, er ligt een procesplan voor de doorstroming in het Damcentrum klaar en er komt een voorstel naar de gemeenteraad over de aanpak van het afvalbeleid. Dit is de uitkomst van het interpellatiedebat van de gemeenteraad op dinsdag 25 september. 

Het Interpellatiedebat (met een interpellatie kan een raadslid inlichtingen van het college of de burgemeester vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat) was aangevraagd door de oppositiepartijen GroenLinks en D66. Zij willen dat het college haar beloftes nakomt als het gaat om de extra brug over de Vliet en het oplossen van het afvalprobleem. "Met toezeggingen over deze onderwerpen heeft u de verkiezingen gewonnen", zegt Jacco van Maldegem (D66). Jeroen van Rossum (GroenLinks): "We hebben gewacht op de nieuwe enthousiaste energie die van de nieuwe coalitie zou komen. Van de daadkracht en ambitie tijdens de coalitiebesprekingen is een paar maanden later helaas niet veel meer over. Wij zien een futloos college dat op de winkel past en niet op stoom komt. Dit gepruttel kan de bedoeling niet zijn." Van Maldegem en Van Rossum vinden dat VVD en CDA bij het campagnevoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen met veel bombarie beloftes hebben gedaan over de extra oeververbinding en het oplossen van het afvalprobleem.  "Stem VVD, stem CDA en u krijgt een brug en wij lossen het afvalprobleem op. Wanneer gaat het college die woorden waarmaken."

Sociale woningbouw
Ook op het gebied van Sociale woningbouw zou de oppositie meer daadkracht willen zien. En dat krijgen ze op 25 september. Er staat een gepassioneerde wethouder die met duidelijke toezeggingen de oppositie de mond snoert. "De afgelopen vier jaar zijn er nul sociale woningen gerealiseerd", aldus de wethouder. "Dat is de raadsperiode waarin GroenLinks, D66, Gemeentebelangen en PvdA het voor het zeggen hadden', is de sneer van Bouw in de richting van de oppositiepartijen. "Wachttijden zijn opgelopen naar 48 maanden, dat is diep triest. Triest dat je op dit moment bijna vijf jaar moet wachten op een sociale huurwoning. Als je ouder bent en vanuit een eengezinswoning wilt verhuizen naar een appartement, als je wilt gaan samenwonen en als je kinderen hebt gekregen en in een te kleine flat woont. Dat gaat mij aan het hart." 

Taskforce
"Aan de in het coalitieakkoord genoemde percentage van 30% sociale woningen willen wij vasthouden. Het betekent niet dat wij niets doen. Het betekent niet dat als je vandaag zegt dat er woningen gebouwd moeten worden dat die er morgen dan staan. Samen met woningcorporaties ben ik aan het kijken naar nieuwe prestatieafspraken voor volgend jaar. We kijken dan niet alleen naar de afspraken die er al lagen voor de Star, Overgoo, de Rijnlandlaan en Klein Plaspoelpolder. We willen ook kijken of er nog andere mogelijkheden zijn. De woningcorporaties zijn aan het inventariseren hoeveel geld zij beschikbaar hebben om te werken aan die sociale woningen." Met de mededeling van de wethouder dat zij hiertoe een taskforce heeft opgezet lijkt de oppositie enigszins gerustgesteld. "Ik zie nu een wethouder met ambities. Daar word ik wel blij van", aldus Van Rossum. Bouw doet er nog een schepje bovenop: "Ik sta ervoor dat er in deze raadsperiode sociale woningen gebouwd gaan worden. Daar kunt u mij op afrekenen. Ik voel mij hierin gesterkt door u als raad. Daar gaan wij voor." 

Extra brug en afvalbeleid
Ook als het gaat om de verkeersproblematiek in het Damcentrum doet wethouder Bouw toezeggingen. Nog deze week ontvangen de gemeenteraadsleden een procesplan om het Damcentrum beter bereikbaar te maken. Wethouder van Eekelen werd tijdens het interpellatiedebat aan de tand gevoeld als het gaat om het afvalbeleid. Maar ook zij kondigt een voorstel aan voor de volgende week. "Ik ben heel druk met het afvaldossier. Het heeft mijn passie", aldus van Eekelen. Ook van Eekelen is strijdbaar op het moment dat Van Rossum haar ervan beticht dat ze haar beloftes minder ambitieus zijn dan in de verkiezingstijd. "Dat ben ik niet met u eens en dat ga ik u laten zien." 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant