De luchtkwaliteit wordt gemeten met een zogenaamde 'paddenstoel' (foto: pr).
De luchtkwaliteit wordt gemeten met een zogenaamde 'paddenstoel' (foto: pr).

Tiental vrijwilligers meet luchtkwaliteit

Actueel 486 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Tien vrijwilligers zijn sinds het begin van de zomer bezig met het zelf meten van de luchtkwaliteit in de gemeente. Ze hebben daarvoor apparatuur, dat eruit ziet als een witte paddenstoel, aan hun huis of in de tuin gemonteerd.

De vrijwilligers krijgen professionele ondersteuning van de provincie Zuid-Holland in het kader van een Citizen Science project. Daarin krijgen burgers een rol in wetenschappelijk onderzoek. De kastjes zijn ontwikkeld door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en meten twee types luchtvervuiling: stikstofoxyde NO2 en het grovere fijnstof (PM10).

Een deel van de vrijwilligers is nu hard bezig de meetresultaten te analyseren. Er zijn grote verschillen gevonden tussen metingen op de verschillende plaatsen in de gemeente en ook zien ze grote verschillen gedurende de dag en tussen de dagen van de week, met soms hoge pieken. Het risico is dat lokaal overheids- en internationale normen worden overschreden, een ongezonde situatie.

De metingen zijn een initiatief van Leidschendammer Frans Kets, voormalig researcher bij Shell. "Eind vorig jaar hoorde ik dat de provincie meetkits ging uitzetten bij burgers. Eenvoudige apparaatjes, net een forse witte paddenstoel, veel goedkoper dan de officiële meetstations van RIVM, waarvan er maar drie in Den Haag staan."

De provincie wilde óf vijf óf tien kits beschikbaar stellen voor Leidschendam-Voorburg. Kets zette met hulp van stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg een oproep op de e-mail. "Al gauw hadden we rond 35 vrijwilligers die wilden meten. Maar we konden niet meer dan tien 'paddenstoelen' krijgen." Veel aanvragen kwamen uit Park Leeuwenbergh gezien de zorgen over de Rotterdamse Baan. De aanwezigen besloten toen gezamenlijk zich te beperken tot één meetpunt in Park Leeuwenbergh en één in Park Hoornwijck, aan de Rijswijkse kant van het tracé van de Rotterdamse Baan."

De zorg over vuilere lucht door Rotterdamse Baan bestond al langer. De autowegen A4, A12 en A13 met de grote verkeerspleinen en de Utrechtse Baan zijn nu al belangrijke bronnen van stikstofoxide en fijnstof. "Het Citizen Science project was het ideale antwoord om zelf aan de slag te gaan met meten van de luchtvervuiling in de gemeente," aldus Frans Kets.

Een deel van de vrijwilligers, waaronder enkelen voor wie er geen 'paddenstoel' was, houdt zich nu bezig met analyse van de meetgegevens. Alle metingen zijn voor iedereen te zien op samenmeten.rivm.nl. Het project loopt tot de apparatuur er mee ophoudt. De verwachte levensduur van de paddenstoelen is ongeveer een jaar.

De gemeente heeft zelf ook metingen gedaan. Deze zijn ook op de website van RIVM te vinden en vormen interessant vergelijkingsmateriaal", net als de metingen van de officiële RIVM meetkasten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant