Dhr Assies eet een visje bij een oude bekende in Zandvoort (foto: pr).
Dhr Assies eet een visje bij een oude bekende in Zandvoort (foto: pr).

Ouderendag doorslaand succes

Actueel 378 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het thema 'eenzaamheid' staat hoog op de maatschappelijke agenda. Veel ouderen leven in een isolement, vaak mede veroorzaakt door een geringe mobiliteit en/of beperkte financiële middelen.

Vrijdag 5 oktober was daarom de dag waar veel ouderen in Leidschendam-Voorburg reikhalzend naar hadden uitgekeken. Op deze dag, of in een aantal gevallen kort daarvoor of daarna, gingen namelijk ruim 70 wensen in vervulling, waarbij de ouderen zelfs ook letterlijk in het zonnetje werden gezet. Het Nationaal Ouderenfonds organiseerde dit evenement voor de 10e keer en het lokaal comité slaagde er weer in om voor het vervullen van de zeer uiteenlopende wensen gedreven vrijwilligers te vinden.

Met de ervaring van vorig jaar op zak werd de doelgroep uitgebreid. Niet alleen kwamen individuele wensen in aanmerking van ouderen die nog zelfstandig wonen en kwamen wensen van bewoners van woonzorgcentra aan bod, ook dementerende ouderen en migrantenouderen zagen hun groepswens gehonoreerd. Dankzij de subsidie van Gemeente Leidschendam-Voorburg, het van Ravesteynfonds en Vlietwensen en de spontane medewerking van bedrijven en instellingen kon er in veel gevallen nog een kers op de wenstaart gezet worden.

In de maandenlange voorbereiding werd het brede scala aan wensen geïnventariseerd en gingen comitéleden op bezoek bij de ouderen om de bijzonderheden, zoals bij voorbeeld mobiliteit verder in beeld te krijgen. Daarna kon de match gemaakt worden tussen de wens en de vrijwilliger.
De meest populaire individuele wensen waren een bezoek aan Blijdorp, een rondvaart door de Biesbosch of in Rotterdam, een wandeling op de boulevard van Scheveningen of een pannenkoek eten in Meijendel. Verder werd er gewinkeld , de bioscoop bezocht, een high-tea gebruikt in Hof van Duivenvoorde (een high tea in het Kurhaus volgt nog), rondgekeken in het Louwman museum, geluncht in een Chinees-Indisch restaurant of een visje gegeten in Zandvoort.

Culturele uitstapjes waren er ook. Zo bekeken ouderen voorstellingen van Soldaat van Oranje, de Lion King, de Ashton Brothers en staan de Poppenbeurs, een klassiek concert en André Rieu nog op het programma. Er waren ook natuurliefhebbers, die genoten van de Horsten, de Hortus Botanicus en de Olmenhorst. Familiebezoek en terug naar de oude woonomgeving kwamen ook als wensen voor. Zo was er een ritje naar Ommen en haalde men herinneringen op in Alphen, Hilligersberg en Scheveningen. Een reisje naar Veldhoven en herkenningstochtje in Delft volgen nog.

Speciale wensen waren om nog eens 1 keer te dobberen in lekker verwarmd water van de Fluit, een gitaarconcert op de kamer te krijgen, nog eens te kunnen dansen bij een echte dansschool (een van de ouderen was vroeger dansleraar), nog eens een heerlijke schoonheidsbehandeling te ondergaan of om na ruim 10 jaar het schilderij nog eens te bekijken dat de wensoudere aan museum Bronbeek had geschonken.

De meest in het oog springende wens was misschien wel de vraag of het mogelijk was om nog 1 keer te kunnen meerijden in een grote vrachtauto. De lang geleden overleden man van de wensindienster was zijn hele leven vrachtwagenchauffeur geweest en deze dame reed vaak met hem mee. Ze miste het geluid en de geur van de truck. De wens ging in vervulling en mevrouw zat met een glimlach van oor tot oor in de cabine. Ze vond alleen het retourtje Zoetermeer wat kort…

Naast de individuele wensen kwamen er wensen binnen waar een hele groep van kon profiteren. Met name in WZH Prinsenhof heeft dit tot een aantal geweldige activiteiten geleid. Op verschillende dagen werden er door vrijwilligers pannenkoeken gebakken, die vervolgens onder het genot van een gezellig muziekje werden genuttigd. Toen het aangeboden ijs als toetje op was, kwamen ook de beentjes nog van de vloer. Zelfs burgemeester Klaas Tigelaar werd door een enthousiaste bewoonster verleid om een dansje te maken.

Het spetterende live optreden van een Elvis Presley look- en sound-alike trok een volle zaal. Van deze bijzondere wens, die door een grote Elvisfan was ingediend, genoten meer dan honderd bewoners en personeelsleden. Ook hier werd de inwendige mens niet vergeten. Verder ging de wens van twee Scheveningse dames in vervulling, die graag nog eens een lekker visje wilden eten en daarbij gezellige zeemansliedjes wilden horen. De medebewoners genoten ook hier lekker mee. Tot slot had een aantal migrantenouderen een heerlijke dag in Rotterdam, waar er na de koffie met wat lekkers, een rondvaart werd gemaakt door de havens.

Vrijdag aan het eind van de middag was er een geanimeerde slotbijeenkomst in de kantine van voetbalvereniging RKAVV. Soms vermoeide, maar zeer voldane vrijwilligers deelden onder het genot van een drankje en een hapje de enthousiaste verhalen met elkaar en met vertegenwoordigers van de gemeente en welzijnsorganisaties. De woorden 'dankbaar' en 'aandacht' waren hierbij trending. Comitévoorzitter Maria van den Akker bedankte iedereen die zijn of haar steentje had bijgedragen. Ze gaf hierbij aan verheugd te zijn dat er dit jaar ook meer (relatief) jongere vrijwilligers hebben meegewerkt om de ouderen een onvergetelijke dag te laten beleven.

Maar met alleen een Ouderendag zijn we er natuurlijk niet. De oudere moet onze constante aandacht hebben. Een vrijwilliger:  'Eenzaamheid is dichterbij dan je denkt. De oudere met wie ik op pad was bleek in het portiek naast mij te wonen.'

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant