De bodemdiertjes werden voor de telling in grote bakken gedaan, onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals slakken, regenwormen, kevers en pissebedden (foto: SenW).
De bodemdiertjes werden voor de telling in grote bakken gedaan, onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals slakken, regenwormen, kevers en pissebedden (foto: SenW).

Bodembeestjes tellen op het schoolplein

Actueel 338 keer gelezen

Leidschendam - Leerlingen van Brede School De Heuvel hebben meegedaan aan de Bodemdierendagen. De jonge deelnemers die de naschoolse cursus De Natuurontdekkers volgen, gingen 2 oktober samen met Gonny in het Groen bodemdiertjes tellen op het schoolplein. De resultaten worden meegenomen in het landelijke onderzoek naar bodemdieren in Nederland.

Tijdens de Bodemdierendagen (27 september t/m 4 oktober) brengen mensen het aantal bodemdieren in Nederland in kaart. In Leidschendam-Voorburg deed Sport en Welzijn (SenW) op initiatief van Gonny Jungst (Gonny in het Groen) mee aan deze landelijke telactie op het schoolplein van basisschool De Margriet aan de Dobbelaan in Leidschendam.

Iedere dinsdagmiddag gaan kinderen uit groep 4 t/m 6 van Brede School De Heuvel op ontdekkingstocht in de natuur met Gonny in het Groen. Dinsdag 2 oktober stond de natuurles in het teken van beestjes tellen voor de Bodemdierendagen.

Docent Gonny Jungst: "Sinds 2016 kunnen scholen meedoen met bodemdiertjes tellen. De waarnemingen geef je online door. Zo wordt onderzocht en bijgehouden hoe het met de bodemdieren in Nederland gaat. Met mijn dinsdagklasje zijn we met loeppot en kwast in de hand op en rondom het schoolplein naar kruipende diertjes gaan zoeken."

Om de resultaten van de zoektocht te ordenen, werden de bodemdiertjes in grote bakken gedaan, onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals slakken, regenwormen, kevers en pissebedden.

Gonny Jungst: "In de vorige les hadden de kinderen geleerd dat de meeste pissebedden te vinden zijn onder de bladeren aan de zijkant van de school. En daar wemelde het inderdaad van de pissebedden. De eerste slak werd met veel gejuich in zijn bakje gestopt. En Nico en Lisa vonden onder de bast van de berkenbomen ook nog diertjes."

Na hun speurtocht mochten de jonge natuurontdekkers met de gevulde bakken naar binnen om de buit te tellen. Dat viel nog niet mee, zo vertelt Gonny: "Pissebedden tellen is nog best een klus, want ze zitten niet stil. Toch lukte het en kwamen we met elkaar uit op 76 pissebedden. De pissebed was de duidelijke winnaar van de dag!"

Binnen een half uur vonden de kinderen daarnaast zes regenwormen, een huisjesslak, drie spinnen, twee miljoenpoten, een kever en twee mieren. Na het invullen van het scoreformulier zetten de kinderen de getelde bodemdiertjes weer terug in de natuur. Alle zoekresultaten zijn te vinden op: bodemdierendagen.nl/resultaten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant