Het menu van de 25-jarige bruiloft van het echtpaar Derksen en Otto op 21 juni 1881.
Het menu van de 25-jarige bruiloft van het echtpaar Derksen en Otto op 21 juni 1881.
HISTORISCH LEVEN

Feest in Hotel Wijkerbrug

Actueel 938 keer gelezen

VOORBURG - Hotel 'De Wijkerbrug' was een vermaard hotel met een deftige uitstraling. Aan het einde van de 19e eeuw was het een uiterst rendabel bedrijf, waar de voorname Voorburgers graag gezien wilden worden. Ook simpele burgers en buitenlui waren er vanzelfsprekend welkom, maar dan moesten ze wel over een rijkgevulde portemonnee beschikken of genoegen nemen met iets eenvoudigs als een ijsje bij de speeltuin.

Rond de jaren '20 van de 19e eeuw kwam het befaamde hotel Wijkerbrug voort uit buitenplaats Opwijk, dat schitterend was gelegen aan de Vliet nabij de eenvoudige, maar oeroude brug met die naam. Het was een familiebedrijf, waar grootouders al hun boterham verdienden met het verhuren van kamers en het serveren van warme maaltijden. Enkele bedienden, keukenhulpen, serveersters en kamermeisjes verzorgden zowel logement als eetgelegenheid. Op de zondag was er extra personeel beschikbaar voor de passanten die van hun vrije zondagmiddag genoten en de kinderen die zich in de kleine speeltuin kwamen vermaken.
Meer bedienden waren nodig wanneer er een groot feest werd gegeven. Dat kon een bijzondere gelegenheid zijn als een verjaardag, maar vaker een bruiloft. Een groots feest betrof de 25-jarige bruiloft van Bernardus Derksen (1832-1900) en Engelina Cornelia Otto (1826-na 1900). Bij die grootse gelegenheid werden alle registers opengetrokken, die menigeen nog zal bij zijn gebleven.

Het was het jaar 1881. Op 21 juni – midzomer- herdacht het zilveren bruidspaar Derksen en Otto dat ze 25 jaar geleden te Krimpen aan den IJssel in het huwelijk waren getreden. Destijds was het een bescheiden gebeurtenis, maar dat werd in 1881 groots overtroffen. De hotelhouder had veel ervaring maar bij deze bruiloft moest hij wel even diep zuchten. Het echtpaar had een geweldig menu samengesteld in overleg met de kok en de baas. De menukaart – keurig in het Frans- is nog bewaard gebleven en laat zien hoe geweldig 'madame' Derksen haar gasten verwende. Beginnend met een zeeschildpaddensoep en eindigend met ijs. Daartussen ossenhaas, kalfsbiefstuk, verse zalm uit de Rijn, opgemaakt met doperwten, compote, opgemaakte kipstukjes, compleet met salades, vruchten enz. Het moet een lust voor het oog zijn geweest.

Na het eten was er een groot dansfestijn dat zijn weerga niet kende. Tal van internationale muzikanten en artiesten waren uitgenodigd om de bruiloft luister bij te zetten. Russische clowns, Italiaanse dansers, maar ook Het Haarlemmeroliekwartet dat voor de nodige komische noten moest zorgen. Iedereen kan begrijpen dat het een doldwaze boel moet zijn geweest. Daarbij nog de nodige alcohol en de avond kon niet meer stuk.

Het echtpaar moet goed in de buidel hebben getast, maar wie de mensen precies waren is moeilijk te achterhalen. De vrouw kwam van geboorte uit IJsselmonde en de man uit Herwen bij Lobith. Later hebben ze (klein)kinderen gehad in deze regio.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant