De vos doet zich tegoed aan het voer in de achtertuin van een bewoonster van de Tulpentuin (eigen beelden).
De vos doet zich tegoed aan het voer in de achtertuin van een bewoonster van de Tulpentuin (eigen beelden).

Vos terroriseert Essesteijn

Actueel 1.834 keer gelezen

Voorburg - Een vos terroriseert de wijk Essesteijn in Voorburg.

Behalve dat het dier het voer van andere dieren in de tuinen in de wijk opeet, heeft de vos inmiddels ook al minstens twee kippen buitgemaakt. Dat meldt Jo Landa van de Tulpentuin.

Zie ook het filmpje dat de bewoonster maakte van het bezoek van de vos:

Een vos die in een kippenhok terechtkomt, bijt soms alle dieren dood. De paniekreactie van het pluimvee op de aanwezigheid van een vos in het hok, zorgt ervoor dat de vos meer dieren doodt dan noodzakelijk omdat zijn jachtinstinct wordt aangewakkerd, tot de rust weerkeert. Dit fenomeen wordt surplus killing genoemd.

Vossen eten veel kleine zoogdieren zoals ratten, muizen en konijnen. Net die soorten kunnen schade toebrengen aan landbouwgewassen. De vos is dus een partner in het beperken van landbouwschade. Daarnaast ruimt hij ook heel wat zieke dieren en kadavers op.

De vossenjacht is geen oplossing om schade aan kleinvee te voorkomen, en dit om de volgende redenen:

Vossen zijn territoriale dieren en reguleren zo hun aantal per oppervlakte zelf. Op een bepaalde oppervlakte is maar ruimte voor een beperkt aantal vossen en vossenfamilies. Hierdoor kunnen nooit "vossenplagen" ontstaan, in tegenstelling tot bij knaagdieren. Enkel wanneer er meer voedsel is, kan het aantal vossen iets hoger liggen. Zoals in jaren met zeer veel muizen of konijnen. Te weinig voedsel leidt tot minder vossen.

Wanneer vossen worden bejaagd, komen territoria vrij voor andere, meestal jongere vossen. Die jonge dieren zijn minder dominant. Ze verdedigen minder de territoriumgrenzen en bezetten kleinere territoria. Hierdoor kunnen er meer vossen op eenzelfde oppervlakte (over)leven.

Sterfte in een vossenpopulatie – bijvoorbeeld door bejaging – stimuleert de voortplanting. Er worden grotere nesten geworpen en meer vossenjongen overleven. Het oorspronkelijk hoger sterftecijfer wordt op die manier gecompenseerd.

Een bejaagde vossenpopulatie is onstabiel en zorgt voor blijvende onrust. De dieren wisselen daardoor gemakkelijk van territorium of verleggen hun grenzen, het komt vaker tot (agressieve) contacten tussen vossen en jonge dieren zwermen uit over grotere afstanden.

Het bejagen van vossen is dus niet effectief. Integendeel, het werkt problemen met vossen in de hand en verhoogt de druk op mens en natuur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant