Bert Strijk, timbalist en manager van Feestkapel De Blaasbalgen (foto/tekst: DJ).
Bert Strijk, timbalist en manager van Feestkapel De Blaasbalgen (foto/tekst: DJ).
WIE IS

Blaasbalg Bert Strijk

Actueel 766 keer gelezen

Leidschendam - Feestkapel De Blaasbalgen bestaat al bijna 20 jaar. Zo'n 18 jaar daarvan is Bert Strijk er al actief als slagwerker; eerst op de snaredrum en vervolgens op timbales en ander klein slagwerk. "Ik heb nog wel geprobeerd om trompet te gaan spelen, maar dat ging hem niet worden", laat hij weten.

Bert (45) is geboren en getogen Leidschendammer, maar woont inmiddels in Leidschenveen. Hij ging onder meer naar de Dr. Perquinschool en het Veurs College. Op zijn 10e werd hij lid van Showband'75 en kwam later bij de Blaasbalgen terecht.

De timbalist is tevens 15 jaar manager van de twee Leidschendamse feestkapellen. Dat wil zeggen dat hij de optredens van zowel De Blaasbalgen als De Blaasknarren boekt en wat andere zaken regelt. Daarnaast wordt er met De Blaasbalgen elke dinsdagavond geoefend en zijn er zo'n 40 optredens per jaar, wat – buiten de schoolvakanties om – neerkomt op bijna wekelijks optreden. Dat betekent dat de leden elkaar vaak wel twee keer per week zien. Er gaat dus best veel tijd in zitten. "Maar ja, het is mijn lust en mijn leven", aldus Bert.

"We noemen ons geen boerenkapel maar feestkapel of dweilorkest. We spelen ook niet alleen met carnaval, maar ook op bruiloften en partijen, op festivals en – als zwartepietenkapel – met sinterklaas. Als er maar feest is. We zijn net terug van een zesdaags tripje naar Marbella, waar we tijdens de wandelvierdaagse iedere dag hebben gespeeld bij het inhalen van de deelnemers."

Met de optredens wordt geld verdiend dat weer geheel in de vereniging wordt gestopt. "Dat moet wel, want we krijgen geen subsidie", vertelt Bert. "We hebben zo'n 56 instrumenten en er moet regelmatig vernieuwd worden. Daarnaast moet er af en toe nieuwe kleding worden gekocht en hebben we in Leidschendam ons eigen gebouwtje op het terrein van transportbedrijf (en hoofdsponsor) Arie van Rijswijk en zelfs een eigen touringcar."

De feestkapel bestaat uit 23 leden en daarnaast een vaste chauffeur en een fotograaf. "Maar het wordt wel steeds lastiger om nieuwe muzikanten te vinden", weet de timbalero. "De jeugd van tegenwoordig gaat niet zo snel meer muziek spelen. Die zitten liever achter de computer en vinden het niet cool om in een feestkapel te zitten. Ook heb ik het idee dat er over het algemeen minder wordt gedaan aan muziekonderwijs."

Het is een gezellige club, vindt Bert. En veel meer dan een paar nummertjes spelen en bier drinken. "Natuurlijk wordt er ook wel eens een biertje gedronken, maar over het algemeen wordt er meer fris gedronken dan bier. We gaan ook echt voor de muzikaliteit. We zitten niet voor niets bij de top van de Nederlandse blaaskapellen. We gaan er voor om het publiek te vermaken en geven echt een showtje weg. We gaan voor veel interactie met het publiek."

De kapel is dan ook niet onopgemerkt gebleven. Zo hebben de Blaasbalgen twee keer tijdens schaatskampioenschappen in het Thialf in Heerenveen gespeeld en hebben tijdens een grote sinterklaasshow in Carré opgetreden als pietenkapel. "Maar ook het carnaval van De Damzwabbers bij de tewaterlating van de nieuwe prins en page in De Vliet is altijd weer een hoogtepunt", vindt Bert. Daarna reist de kapel met de touringcar af naar Brabant om zich daar in het carnavalsgeweld te storten. "Dan spelen we op allerlei locaties voor een drankje."

Tijdens een jaarlijks weekend in Otterloo worden de feestneuzen dezelfde kant op gezet en worden nieuwe nummers ingestudeerd. Sommige recent uit bijvoorbeeld de Top40 maar ook bekende carnavalskrakers en veel ouderwetse klassiekers. "Vaak kun je er toch niet onderuit om 't Kleine Café aan de Haven te spelen en we spelen ook nummers van Gerard Joling, Jan Smit en André Hazes jr."

Een drukke tijd breekt weer aan voor De Blaasbalgen. Zo is er binnenkort de bekendmaking van de nieuwe prins carnaval en staan er diverse optredens als Pietenkapel op het programma. "We mogen in december zelfs onze opwachting maken op het Binnenhof", meldt Bert tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant