Afbeelding

Leidschendamse schenking aan Altantikwall Museum

Actueel 419 keer gelezen

Leidschendam - Vorige week heeft het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland vier tetraëder balken gekregen van Adrie van Santen uit Leidschendam. De balken werden gevonden bij grondwerkzaamheden op een boerderij langs het Rijn-Schiekanaal.

De eigenaar herkende de betonnen balken direct, vond het zonde om ze weg te gooien en nam gelukkig contact op met het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland. De Atlantikwall was een meer dan 5.000 km lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie.

Tetraëders zijn versperringen die destijds in groten getale op het strand werden geplaatst. Tetraëder betekend viervlak. Het is dus een piramide met vier vlakken. In oorlogstijd samengesteld met zes balken van ieder 120 kilo. Het is een zeer sterke constructie en was bedoeld om eventuele landingsvaartuigen van de geallieerden op het strand tegen te houden. Soms werd bovenop deze versperring ook nog een mijn geplaatst.

Het Atlantikwall-Museum uit Hoek van Holland is verheugd met de schenking van de betonnen balken. Cor Quist: "We hebben al een aantal complete tetraëders, maar ook enkele losse balken. Met deze vier balken kunnen we samen met de bestaande balken weer een complete tetraëder maken. Dat is voor ons weer een mooie aanwinst".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant