Jurrien mantelzorgt bij tante met alzheimer | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Jurrien kietelt zijn tante met alzheimer, waar hij met liefde voor zorgt (tekst/foto: Naomi Defoer).
Jurrien kietelt zijn tante met alzheimer, waar hij met liefde voor zorgt (tekst/foto: Naomi Defoer).

Jurrien mantelzorgt bij tante met alzheimer

  •   347 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De tante (87) van Jurrien Peterse (41) heeft al ruim twaalf jaar Alzheimer dementie. Een aantal keer per week brengt hij een bezoek aan haar in het verzorgingstehuis waar zij woonachtig is.

"Ze is altijd als een tweede moeder voor mij geweest", vertelt Peterse. "Toen ik nog klein was, woonde ze in de flat naast ons. Mijn vader was muzikant en mijn moeder ging wel eens met hem mee, op zulke momenten logeerde ik dan bij mijn tante. Ze vertroetelde mij altijd met dropjes of andere lekkere dingetjes. Het was dan ook vanzelfsprekend voor hem, om voor zijn tante te zorgen. "Vanaf het moment dat ze ziek werd, heb ik voor haar gezorgd. Dit heb ik eigenlijk altijd alleen gedaan, omdat mijn moeder ziek was en mijn andere tante toen nog in Amerika woonde", vertelt hij. "Het viel mij erg zwaar toen ik haar in 2014 moest vertellen dat mijn moeder overleden was. Ik ging naar haar toe en ze wist gelijk dat er iets aan de hand was. Ze heeft gehuild als een klein kind."

Hij vindt het belangrijk dat zijn tante niet vereenzaamt. "Vroeger ging ik nog wel eens een stukje met haar rijden, dat gaat helaas niet meer. Zolang ik bij haar ben is het goed." Hij praat graag over de mooie momenten die hij meemaakt met zijn tante. "Soms pakt ze ineens mijn gezicht beet en dan kijkt ze mij heel indringend aan en geeft mij een dikke kus. Ik heb dan altijd het idee dat ze mij herkent", legt hij uit. "Of ze pakt mijn hand en die wil ze niet meer loslaten."

Regelmatig heeft hij het er moeilijk mee. "Het is vreselijk zwaar. Je ziet een familielid langzaam doodgaan. Als wij er niet waren geweest, dan zou ze vereenzamen en alleen doodgaan. Het feit dat er geen medicijnen voor zijn, dat maakt die klote ziekte zo heftig." Het afscheid valt hem altijd zwaar. "Weggaan is echt een dingetje", hij slikt. "Al op het moment dat ik naar mijn horloge kijk, zie ik de angst in haar ogen. De angst dat ze weer alleen zit. Ik heb nu wel geleerd om drie kussen te geven en direct weg te gaan. Na een paar seconden is zij bij wijze van spreken toch alweer vergeten dat ik ben geweest."

Om het een plek te geven, doet hij verschillende dingen. "Als muzikant zijnde, gooi ik mijn emotie in de muziek. Ik speel het van mij af, maar ik praat er ook veel over en deel momenten op social media."

Dag van de Mantelzorg
Om mantelzorgers in het zonnetje te zetten, wordt elk jaar op 10 november de Dag van de Mantelzorg gevierd. Kijk op www.mantelzorglv.nl voor meer informatie. WOeJ en de Haagse Hogeschool besteden dit jaar extra aandacht aan de jonge mantelzorger en organiseren een uitje naar een escaperoom bij Dekker in Zoetermeer. Opgeven kan via jongehelden@woej.nl. Vermeld naam, leeftijd, nummer, nummer van contactpersoon (<18) en of je samen met iemand komt.


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=hetkrantje-online.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=226,227&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&amp;size=160x600&amp;promo_sizes=120x600&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;promo_alignment=center&amp;referrer=hetkrantje-online.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=226,227&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=hetkrantje-online.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=226,227&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;