Onderzoek laat zien dat het vooral voor minimagezinnen met kinderen het lastig is om rond te komen. (Foto: PR)
Onderzoek laat zien dat het vooral voor minimagezinnen met kinderen het lastig is om rond te komen. (Foto: PR)

'Elk kind dat opgroeit in armoede is er één te veel'

Actueel 287 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Niet naar school op je verjaardag omdat er geen geld is voor een traktatie of stoppen met voetbal omdat de contributie niet meer betaald kan worden. Het gebeurt ook in Leidschendam-Voorburg. Met nieuw minimabeleid wil het college inzetten op minder kinderen in armoede. Wethouder Nadine Stemerdink: "Onderzoek laat zien dat het vooral voor minimagezinnen met kinderen lastig is om rond te komen, ook al maken zij gebruik van alle bestaande minimaregelingen. Ik wil daar verandering in brengen door binnen bestaand budget te kijken naar een betere verdeling van het geld."

In onze gemeente groeit 13,5 % van de kinderen op in armoede. Het landelijk gemiddelde is 11%. Wethouder Stemerdink: "Elk kind dat opgroeit in armoede is er één te veel." Met nieuw minimabeleid wil het college het aantal kinderen dat in armoede opgroeit terugbrengen tot 10% in 2022. Daarom wil de gemeente een aantal regelingen aanpassen of juist opplussen. Zo wordt het bedrag van de school- sport en cultuurkostenregeling voor kinderen op het voortgezet onderwijs verhoogd, net als het bedrag van de schoolspullenpas voor het voortgezet onderwijs. De gemeente verdeelt het beschikbare budget dus zo eerlijk mogelijk.

Nieuwe koers
De gemeente heeft verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen. De afgelopen jaren is ingezet op het bekendmaken van de regelingen en het vergroten van het bereik. Daardoor hebben meer mensen gebruik gemaakt van de regelingen. In het nieuwe minimabeleid kiest de gemeente voor een nieuwe koers, waarbij op basis van onderzoek is gekeken welke inwoners de ondersteuning het hardst nodig hebben. Hierbij kwamen gezinnen met kinderen duidelijk naar voren als grootste zorg.

Zoveel mogelijk mensen aan de slag
De beste manier om ervoor te zorgen dat kinderen uit de armoede komen is een betaalde baan voor hun ouders of verzorgers. De gemeente zet dus naast een betere verdeling van de financiële middelen ook in op en re-integratie en participatie, om zoveel mogelijk mensen aan een baan helpen.

Het voorgestelde beleid wordt besproken met de gemeenteraad. Die beslist of het beleid vanaf 1 januari 2019 wordt ingevoerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant