Burgemeester Klaas Tigelaar heeft de fototentoonstelling 'Omzien Naar Elkaar' van statushouders en maatjes geopend (foto: Ap de Heus).
Burgemeester Klaas Tigelaar heeft de fototentoonstelling 'Omzien Naar Elkaar' van statushouders en maatjes geopend (foto: Ap de Heus).

Burgemeester opent reizende fototentoonstelling van statushouders en maatjes

Actueel 314 keer gelezen

Leidschendam - Burgemeester Klaas Tigelaar heeft vrijdag 23 november in het Leidschendamse Gemeentehuis de fototentoonstelling 'Omzien Naar Elkaar' geopend.

De fototentoonstelling zal de komende maanden rondreizen in de gemeente en is steeds zo'n twee weken lang te bezichtigen in kerken, bibliotheken, wijkgebouwen of op andere locaties. Doel is nieuwe vrijwilligers te werven voor Vluchtelingenwerk, IBCE en inburgeringbureau FOX AOB. Het project is een initiatief van de Raad van Kerken en het platform WelkominLV.

Momenteel wonen er circa 450 statushouders in de gemeente Leidschendam-Voorburg en zijn er al vrijwilligers die hen helpen bij hun inburgering. Bijvoorbeeld bij het spreken van de taal, bij het maken van een afspraak met de dokter, voordoen hoe je fietst, vertellen waar een kerk of moskee te vinden is of gewoon door een praatje te maken.

De expositie en de bijbehorende brochure vertellen de verhalen van tien statushouders en tien maatjes uit onze gemeente. In interviews die deels op de panelen en ook in een begeleidend boekje zijn opgenomen vertellen zij waarom zij naar Nederland zijn gevlucht en de maatjes vertellen waarom zij als maatje willen helpen bij de inburgering. Deze persoonlijke verhalen laten zien dat zowel 'maatjes' als 'statushouders' voldoening beleven aan elkaars contact. Het betreft een tentoonstelling van ± 10 panelen met foto's van statushouders en van maatjes. "Maatjes ervaren dat statushouders ook iets meebrengen, waarmee ze onze samenleving (kleur)rijker maken. Dat willen we onze inwoners graag laten zien", aldus Bep van Sloten, voorzitter van de Raad van Kerken.

De fotoportretten zijn gemaakt door leden van de plaatselijke fotokring. Lokale journalisten hebben de bijbehorende verhalen geschreven. De tentoonstelling verhuist deze week naar de Martinuskerk.

Bij de tentoonstelling staat een stembus waarin bezoekers hun formulier kunnen doen om maatje te worden van een statushouder of van een statushouder die op zoek is naar een maatje

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant