(Foto: Charles Groeneveld)
(Foto: Charles Groeneveld)

Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens' Hofwijck

Actueel 466 keer gelezen

Voorburg - Traditiegetrouw sluiten Museum Swaensteyn en Huygens' Hofwijck het jaar af met de kersttentoonstellingen 'Drie Koningen' en 'Oude en Antieke Kerstversiering'.  De kerstpresentaties zijn te bewonderen van 8 december 2018 t/m 13 januari 2019. De ondernemers in het Huygenskwartier hebben hun etalages versierd in kerstsfeer met het thema 'Drie Koningen'. 

In de tentoonstelling in museum Swaensteyn worden enkele kerststallen van vorig jaar getoond, maar ook veel nieuwe stallen. De kerststallen zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van het Stadsklooster aan het Westeinde in Den Haag én uit privécollecties. Naast de kerststallen zijn er ook andere objecten te zien, zoals Getijdenboeken, Iconen en voorleesboeken. De presentatie staat stil bij het verhaal, de iconografie, de verbeelding, en bij het feest dat op 6 januari wordt gevierd.

Hofwijck zal geheel in kerstsfeer de presentatie Oude en Antieke Kerstversiering tonen uit de privécollectie van verzamelaars Berry Goldenbeld en Susan Witte. Hier worden enkele unieke, nog niet eerder getoonde kerstversieringen op zaal gepresenteerd, zoals reflectorballen, geborduurde ansichtkaarten, kerstboomkettingen en meer. 

Activiteiten
Tijdens de tentoonstelling worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. In Museum Swaensteyn worden er lezingen gegeven over de Drie Koningen in Getijdenboeken en kunnen kinderen op de woensdagmiddag een kroontje versieren. Op zondag 6 januari viert Museum Swaensteyn het Driekoningenfeest.
Op Hofwijck worden er instaprondleidingen gegeven door verzamelaar Susan Witte langs de prachtige oude en antieke kerstversiering. Daarnaast is Hofwijck te bezoeken tijdens Lichtjesavond op 24 december van 17.00 tot 21.00 uur, de tuin is dan sprookjesachtig verlicht, er worden Christmas Carols gezongen én je kunt de tentoonstelling bezoeken.
Tweede Kerstdag zijn beide musea geopend van 12.00 tot 16.00 uur en wordt er op Hofwijck een heerlijk glaasje Glühwein geschonken. Meer informatie over de programmering is te vinden op de websites van de musea.
Van 8 december t/m 6 januari kan men door het gehele Huygenskwartier de kerst beleven door de prachtig versierde etalages in thema. 

Huygens- Kerstvaart
Als appetizer voor de Kerst organiseren De Vlietvaart, Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn, de 'Huygens-Kerstvaart'. Dit unieke arrangement vindt plaats op donderdag 20 december. Tijdens het arrangement worden Kerst, cultuur en culinair genot omlijst met een sfeervolle vaartocht over de Vliet. Op de overdekte en verwarmde trekschuit wordt men verwelkomd met een glas dampende glühwein. Vervolgens kan men genieten van een sfeervolle boottocht naar Huygens' Hofwijck. Op Hofwijck wordt er een bezoek aan de tentoonstelling Oude en Antieke Kerstversiering gebracht en loopt men daarna door naar Museum Swaensteyn voor de tentoonstelling Drie Koningen. Na afloop wordt er tijdens de terugvaart een kop erwtensoep en roggebrood met spek geserveerd. Het arrangement kost €27,50 per persoon is te reserveren via de website www.vlietvaart.nl  


Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl 

Huygens' Hofwijck
Constantijn Huygens sticht zijn beroemde buitenplaats in 1641. Hij is zelf verantwoordelijk voor het unieke ontwerp van de buitenplaats in de vorm van een menselijk lichaam. Constantijn laat zich hierbij inspireren door Vitruvius, de Romeinse architect uit de Oudheid. Zijn zoon Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woont en werkt de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant