Afbeelding

Elkaar iets gunnen staat centraal bij Palkinto

Actueel 940 keer gelezen

Voorburg - "Ik kan hier functioneren zoals ik op mijn best ben", vertelt Jasper, een van de medewerkers van Palkinto, de nieuwe lunchroom in het Huygenskwartier. Het team van Palkinto bestaat deels uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, elk met een eigen verhaal. Jasper heeft een lichte vorm van autisme. Hij wordt bij zijn werkzaamheden begeleid door een interne jobcoach.

Palkinto is het Finse woord voor gunnen. "Daar staan wij voor. Kom om te genieten. Niet alleen een ander iets gunnen maar ook jezelf", zegt Monique van der Marel, eigenaar / initiatiefnemer van Palkinto. "Wij gunnen iedereen de kans op een baan, ook mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt." Monique is orthopedagoog en helpt mensen het gevoel van machteloosheid te overwinnen. Samen met echtgenoot Menno heeft zij haar droom, een horecaonderneming waar mensen met een zorgachtergrond werkzaam kunnen zijn, ten uitvoer gebracht.

Palkinto heeft een gezellige moderne uitstraling. Hier kan men genieten van heerlijke drankjes en gerechten die biologisch, fairtrade en ambachtelijk zijn gemaakt. "Onze koekjes worden bijvoorbeeld gebakken op een zorgboerderij en de sapjes komen van een echte fruitteler. Kwaliteit staat bij ons altijd voorop. Eten en drinken, puur, met een 100% overtuiging en passie gemaakt en aangeboden. Soms moet een gast wat langer op zijn kopje koffie of broodje wachten. Maar dat hoort bij Palkinto. Onze medewerkers hebben tijd voor en praatje. Dat waarderen onze gasten."

Bij Palkinto werken bedrijfsleider Mark en de twee jobcoaches Sabrina en Merel. Zij begeleiden de medewerkers in de keuken en op de vloer. Daarnaast werken er ca. 8 jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Monique: "De jobcoach neemt de tijd voor de medewerkers. Zij gaan even samen zitten en het werk doornemen." Voor Jasper geeft dat heel veel rust. "Wij bespreken dan de bonnetjes. Ik kan nu vaak meerdere bonnetjes tegelijk aan", vertelt Jasper trots. Hij werkte eerst als banketbakker bij een cateraar. "Ik stond steeds op een andere locatie met andere mensen en raakte steeds het overzicht kwijt."

Palkinto gelooft in een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Monique: "Iedereen heeft bijzondere kwaliteiten, zichtbaar of soms wat minder aanwezig. Wij gunnen iedereen de kans om even aan het snelle leven te ontsnappen en zijn talenten en mogelijkheden te (her)ontdekken en verder te leren en te ontwikkelen. Dit kan bij Palkinto."

Palkinto aan de Herenstraat 142A in Voorburg schenkt heerlijke koffie en biedt verschillende soorten gebak zoals noten-worteltaart met frisse mascarpone en walnotentopping, maar ook glutenvrije lekkernijen. Het 100% biologische rood wordt speciaal voor Palkinto gebakken bij zorgbakkerij Het Blauwe Hek. Palkinto is open van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, tel. 070 3697137, www.palkinto.nl.

Uit de krant