Afbeelding

Burgemeester Klaas Tigelaar komt naar u toe in 2019

Actueel 411 keer gelezen

Leidschendam - In een gezellig vol Raadhuis wenst burgemeester Klaas Tigelaar inwoners, ondernemers en medewerkers maandag 7 januari een gezond en gelukkig nieuwjaar toe. Gezondheid viert de boventoon in zijn nieuwjaarstoespraak en ook de entourage tijdens de nieuwjaarsreceptie straalt gezondheid uit. Gezonde hapjes en zelf al fietsende je eigen smoothie maken. 

"Bij gezondheid gaat het erom dat iemand zich gezond en energiek voelt, op de manier die bij hem of haar past. Lekker in je vel zitten, kunnen zijn wie je bent, mee kunnen doen, vitaal en vanuit je veerkracht leren omgaan met belemmeringen en grenzen, ontdekken welke mogelijkheden je allemaal wel hebt", zegt de burgemeester. "Gezondheid is dus heel breed." De gemeente wil haar inwoners ondersteunen naar een gezonde levensstijl. Er moeten voldoende mogelijkheden zijn voor sporten en bewegen en mensen moeten hiertoe uitgedaagd worden. "Zo zien we al op verschillende plekken mooie invullingen daarvan, bijvoorbeeld in Park 't Loo."

Maar er zijn het afgelopen jaar meer activiteiten ontwikkeld met als doel een gezonde gemeente te realiseren. Hierin werken Sport en Welzijn, GGD Haaglanden, basisscholen, winkeliers, wijkbewoners, sportverenigingen, diëtisten, jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang samen. "Samen doen zij interventies aan de hand van thema's zoals drinkwater, bewegen, gezond eten." Ter bekrachtiging van het thema was de mascotte Druppie aanwezig. Deze mascotte wordt ingezet om het drinken van water te bevorderen. Daarnaast was er de smoothie-fiets. De fiets is ontwikkeld door Sport en Welzijn in samenwerking met het Corbulo College en Naar Buiten. Belangstellenden kregen de mogelijkheid met behulp van deze fiets een eigen smoothie te maken. 

Maar hoe gaat 2019 eruitzien in Leidschendam-Voorburg? Welke ambities en opgaven heeft de gemeente voor het komende jaar? "Ik zou nu natuurlijk uitgebreid kunnen stilstaan bij de uitdagingen die er zijn, zoals de opgaven in het sociaal domein, de jeugdzorg, de verdere invulling van de omgevingsvisie, regionale opgaven op het gebied van wonen, arbeidsmarkt, bereikbaarheid, verkeer en vervoer, onze dienstverlening of invulling van de bezuinigingen vanwege de financiële opgave die op ons bordje ligt. Om er maar een paar te noemen. Maar om met al deze opgaven aan de slag te gaan, iets te willen bereiken in en voor de samenleving, ligt er nog een belangrijke opgave en uitdaging onder. Steeds meer en meer worstelen we met vraagstukken hoe we vormen van participatie willen invullen bij besluitvorming, hoe we bewoners willen betrekken bij uitvoering, hoe we omgaan met initiatieven vanuit de samenleving. Wat is dan de rol van de gemeente, van de gemeenteraad of het college. Het gaat om het nieuwe samenspel in de lokale democratie. Ik zal binnenkort het initiatief nemen om de gesprekken op te starten. In dat kader zal ik het komende jaar ook vele bezoeken afleggen en in gesprek gaan met bewonersgroepen en -verenigingen, wijkverenigingen, over o.a. wat hen bezighoudt, wat zij nodig hebben om te kunnen functioneren, welke rol zij voor zichzelf zien om te participeren in de lokale democratie."
 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant