Het ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam blijft open voor poliklinische en planbare zorg(foto: Michel Groen).
Het ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam blijft open voor poliklinische en planbare zorg(foto: Michel Groen). Michel Groen

Antoniushove blijft; Bronovo dicht

Actueel 2.444 keer gelezen

Leidschendam/Den Haag - Haaglanden Medisch Centrum (HMC) wil het ziekenhuis Bronovo in 2019 omvormen tot een weekziekenhuis voor poliklinische en planbare zorg en uiteindelijk sluiten. 
Het ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam blijft dan wel open voor poliklinische en planbare zorg (met doorverwijzing van huisarts en bij vervolgafspraken). Voor spoedeisende hulp moet men straks dus wel naar het Westeinde in plaats van het Bronovo (of naar het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, dat voor veel inwoners van Leidschendam waarschijnlijk sneller bereikbaar is -red.).

Het ziekenhuis zegt daarover nog wel in dialoog te gaan met alle belanghebbenden om dit intern en extern te toetsen op draagvlak. "De zorgen en suggesties die daaruit naar voren komen zullen zorgvuldig worden gewogen. Daarna vindt besluitvorming plaats in overleg met de medezeggenschapsorganen", aldus het ziekenhuis in een verklaring..

Uiterlijk 2024 zal de planbare zorg van HMC Bronovo worden verplaatst naar HMC Antoniushove. HMC Antoniushove wordt daarmee de locatie voor oncologie én planbare zorg. De poliklinische zorg zal vanaf dat moment worden aangeboden in HMC Westeinde en HMC Antoniushove. HMC Bronovo zal dan als ziekenhuis in de huidige vorm sluiten. HMC wil met alle belanghebbenden en zorgpartners een innovatief concept ontwikkelen ten behoeve van de zorg voor chronische patiënten en kwetsbare ouderen dichtbij in de wijk.

Op HMC Bronovo wordt medio 2019 de klinische planbare zorg geconcentreerd. HMC Bronovo wordt daarmee een weekziekenhuis dat van maandag tot en met vrijdag open is en in het weekend gesloten. Ook kunnen patiënten hier terecht voor polikliniekbezoeken, zoals dat nu ook het geval is, net als in HMC Westeinde en in HMC Antoniushove. In overleg met de huisartsen en andere direct betrokkenen wordt een keuze gemaakt om de huisartsenpost (HAP) op HMC Bronovo te houden of te verplaatsen naar een andere goed toegankelijke locatie. Alle acute zorgfuncties, inclusief de zorg voor moeder en kind worden medio 2019 in HMC Westeinde geconcentreerd. Tussen 2022 en 2024 - zal de poliklinische en planbare zorg worden verplaatst naar HMC Antoniushove en HMC Westeinde, waarna HMC Bronovo als ziekenhuis zal worden gesloten.

HMC Westeinde blijft het centrum voor acute en hoogcomplexe zorg voor de regio, waaronder in het bijzonder traumatologie (level 1 traumacentrum), neurochirurgie en neurovasculaire zorg. In 2019 wordt in HMC Westeinde een hoogwaardige tijdelijke huisvesting voor het Moeder en Kind Centrum gerealiseerd. Tevens wordt de beddencapaciteit met circa 80 bedden uitgebreid om de acute zorg afkomstig uit HMC Bronovo onder te brengen. Verder zal het aantal parkeerplaatsen op het terrein van HMC Westeinde van 555 naar minimaal 750 plekken worden uitgebreid. Direct aansluitend aan de concentratie van de acute zorg start een grootschalige renovatie/vernieuwing van locatie HMC Westeinde, waaronder een vernieuwing van alle verpleegafdelingen en de Intensive Care (IC). Ook zal dan eventueel verdere uitbreiding van de SEH en het OK-complex plaatsvinden. Het Moeder en Kind Centrum zal dan ook een definitieve plek krijgen in HMC Westeinde.

Antoniushove 
HMC Antoniushove zal de bestaande samenwerking met LUMC op het gebied van oncologie verder uitbouwen. Daarnaast zullen er diverse aanpassingen aan het gebouw plaatsvinden, waaronder uitbreiding van bedden en operatiekamers (OK's), maar ook de poliklinieken om uiterlijk 2024 plaats te bieden aan het centrum voor planbare zorg, zoals dat dan overkomt vanuit HMC Bronovo. In dit centrum voor planbare zorg zal dan de zorg op onderscheidende manier, met een hoog serviceniveau, worden gecontinueerd.

Ondanks de uiteindelijke sluiting van Bronovo geldt voor alle medewerkers het uitgangspunt dat er geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden, laat HMC weten.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant