Inloop opvoedspreekuur officieel geopend | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Pedagoog Annet Rombout (tekst: Naomi Defoer / foto: pr).
Pedagoog Annet Rombout (tekst: Naomi Defoer / foto: pr).

Inloop opvoedspreekuur officieel geopend

  •   259 keer gelezen   Actueel

Voorburg - In samenwerking met Stichting Vlietkinderen heeft Jeugdgezondheidszorg (JGZ) woensdag 23 januari officieel het gratis, anonieme inloop opvoedspreekuur geopend. Ouders met kinderen van 0 t/m 23 jaar oud kunnen vanaf nu elke woensdagmiddag al hun vragen stellen over de opvoeding.

Door Naomi Defoer

"De JGZ had tijdelijk een inloopspreekuur waar ouders naartoe konden komen om hun kind te laten wegen, meten en om vragen te stellen over de ontwikkeling", vertelt Annet Rombout, pedagoog bij het Spel & Opvoedpunt van Vlietkinderen. "Daaruit bleek dat ouders veel vragen hadden over de opvoeding. Dit merk ik ook bij ouders die ik ontmoet bij het Spel & Opvoedpunt. Als pedagoog weet ik net iets meer af van de ontwikkeling van kinderen, bovendien kan ik de tijd nemen om rust met ouders te praten, vragen te beantwoorden en tips te geven."

Rombout krijgt diverse vragen, maar een aantal vragen komt steevast terug. "Bijvoorbeeld: niet luisteren, niet willen eten, uit bed komen of 's nachts niet (meer) in het eigen bed willen slapen", zegt ze. "De puberteit is ook een terugkerend onderwerp, waarbij ouders zich vooral afvragen of het normaal gedrag is wat hun kind vertoont en of ze zich ook zo gedragen op school." Betreffende de puberteit geeft ze ouders een advies mee: 'Choose your battles, ofwel: kies welk onderwerp het waard is om over te strijden, discussiëren of ruziën. Die rommelige kamer of de was die niet in de wasmand gooien, blijken dan ineens een stuk minder belangrijk dan bijvoorbeeld de schoolsituatie.

Volgens de pedagoog is maatwerk erg belangrijk. "Elk kind en elke situatie is anders. Stel een kind komt 's nachts uit bed, dan kun je niet zomaar tegen de ouders zeggen dat ze hem terug moet sturen en uit moet laten huilen", geeft ze als voorbeeld. "Het kan zijn dat het kind last heeft van de scheiding en daardoor onrustig is, angstig is of bijvoorbeeld afgelopen dagen in het bed van papa en mama mocht slapen omdat hij ziek was."

Al pratend probeert Rombout na het aankaarten van het probleem, met een oplossing te komen "Ik stel allerlei gerichte vragen om zo tot de kern van het probleem te komen. Vaak komt de oplossing dan vanzelf bovendrijven. Het is niet alleen (h)erkenning, maar het werkt ook verhelderend", legt ze uit. "Ook probeer ik de focus te verschuiven van de dingen die niet goed gaan zoals ruzies naar de dingen die wél goed gaan. Ouders vergeten vaak dat hun kind ook nog aan handbal doet, honden uitlaat en enorm sociaal is bijvoorbeeld." Als ze ingewikkelde problematiek tegenkomt, verwijst ze door.

Het inloop opvoedspreekuur vindt elke woensdagmiddag van 13.00 tot 14.30 plaats bij het consultatiebureau aan de Jacob van de Eyndestraat 23 in Voorburg. Annet Rombout is aanwezig om de ouders te woord te staan. Kijk voor locaties en openingstijden van het Spel & Opvoedpunt op www.vlietkinderen.nl/spel-en-opvoed-punt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>