Logo hetkrantje-online.nl
RAADSLID VAN NU:

Jacco van Maldegem: "Inwoners meer en beter betrekken"

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - "Iedereen kan en mag er zijn in het leven." Dat is de lijfspreuk van D66'er Jacco van Maldegem. Nieuw raadslid en binnen drie maanden ook nog fractievoorzitter. "Dit was geen vastomlijnd plan", zegt de laconieke D66 voorman lachend. Met veel enthousiasme gaat hij er echter volledig voor.

Jacco van Maldegem woont samen en heeft een zoontje van 2 jaar. Hij is econoom en werkt als speechschrijver op het ministerie van Financiën. Hij geeft o.a. leiding aan de afdeling communicatie en de speechschrijvers van het ministerie. Hij heeft economie en journalistiek gestudeerd en werkte in zijn studententijd met veel plezier in de journalistiek. "Bij het ministerie van Financiën combineer ik mijn opleiding met het schrijven."

Op het dieptepunt van D66, in 2006, net voordat Alexander Pechtold aantrad, werd Van Maldegem als student lid van de partij. Hij is trots op wat de partij heeft bereikt, zoals de euthanasiewet, de abortuswet en het homohuwelijk. Zelf strijdt hij op gemeenteniveau voor meer begrip voor elkaar. Het LHBT-beleid zit in zijn portefeuille en dat is niet zonder reden. "Wij moeten een gemeente zijn waarin iedereen zich, ongeacht seksuele geaardheid, kan thuisvoelen op de manier die bij hem/ haar past. Je moet kunnen zijn wie je bent."

Een van zijn acties als gemeenteraadslid was een initiatiefvoorstel voor een regenboog zebrapad bij Leidsenhage. Helaas heeft dit het niet gehaald, maar er is uiteindelijk wel een regenboogbank gekomen in het Huygenskwartier. "Ik vind dit soort symboliek heel belangrijk om te laten zien dat je mag zijn wie je bent."

De woningmarkt vindt Van Maldegem een zorgenkindje. "Er zijn in deze gemeente nauwelijks huizen voor de middeninkomens. Ik heb voorgesteld hiervoor een percentage van 40% als doel te stellen. Als je dat niet doet, dan vertrekken jongeren uit de gemeente en dat is slecht voor de sociale cohesie binnen de gemeente."

Ook maakt hij zich zorgen over de financiële situatie van Leidschendam-Voorburg door onder andere de grote tekorten op jeugdzorg. "Het college maakt geen echte financiële keuzes en daardoor verslechtert het huishoudboekje van de gemeente de komende jaren fors. Natuurlijk heeft het college het niet allemaal zelf in de hand en worden er taken vanuit het Rijk overgeheveld die zwaar drukken op de gemeentelijke financiën. Maar het vorige college heeft het goed achtergelaten."

Als oppositiepartij heeft D66 meerdere voorstellen ingediend maar tot nu toe met weinig resultaat. "Vaak krijg je als oppositiepartij het deksel op de neus", zegt Van Maldegem. Maar dat maakt hem niet minder enthousiast en strijdvaardig. Zo vertelt hij trots dat op initiatief van D66 alle hondenpoepzakjes in de gemeente sinds kort van gerecycled materiaal zijn. Een grote wens van Van Maldegem is beter openbaar vervoer, zoals een rechtstreekse tramlijn vanuit Voorburg-West naar Den Haag CS.

Inwoners meer en beter betrekken bij nieuwe plannen vindt Van Maldegem een grote uitdaging. "Dat gebeurt te weinig. Wij doen dat door de straat op te gaan, in gesprek te zijn met inwoners en door vanuit de raad meer momenten in te bouwen waarop het college gaat luisteren naar inwoners." Hij doet dan ook een oproep om hem en zijn partijgenoten te benaderen via de website en via de mail. "Wij horen graag waar u tegenaan loopt."

Meer berichten