Tv-presentatrice Bridget Maasland las groep 5 van basisschool RKBS Maria Bernadette voor uit de gedichtenbundel 'Ik ben Jack' (foto: Michel Groen).
Tv-presentatrice Bridget Maasland las groep 5 van basisschool RKBS Maria Bernadette voor uit de gedichtenbundel 'Ik ben Jack' (foto: Michel Groen). Michel Groen

Bridget Maasland leest in Antoniushove voor uit kinderboekje over kanker

Actueel 787 keer gelezen

Leidschendam - In de locatie Antoniushove van het Haaglanden Medisch Centrum vond woensdag 6 februari de boekpresentatie plaats van 'Ik ben Jack'. Een kinderboekje over kanker dat geschreven is door HMC-verpleegkundige Daniëlle van Caspel. Ook de tekeningen in het verhaal zijn gemaakt door een HMC-medewerkster, Angelique van Staveren.

Tv-presentatrice Bridget Maasland las groep 5 van basisschool RKBS Maria Bernadette uit Leidschendam voor uit de gedichtenbundel. Daarna kregen kinderen uitgebreid de gelegenheid om al hun vragen over een ziekenhuisbezoek, kanker en ziekenhuisbehandelingen te stellen aan o.a. medisch manager Onno Guicherit, Danielle van Caspel en Angelique van Staveren.

Danielle van Caspel werkt al 26 jaar als verpleegkundige in een ziekenhuis. Als verpleegkundige op de afdeling Oncologie in HMC Antoniushove heeft zij dagelijks te maken met families die kampen met kanker. Zij ervaart van dichtbij de zoektocht van volwassenen naar een begrijpelijke uitleg aan kinderen over deze ingrijpende ziekte. Hiervoor wilde Van Caspel zelf handvatten bieden die aansluiten op de belevingswereld van kinderen.

Samen met collega Van Staveren ontwikkelde Van Caspel een boek met 11 kindergedichten en een rubriek wist-je-datjes over kanker. Van Staveren tekende hier kleurrijke illustraties bij en gaf letterlijk een gezicht aan de hoofdpersoon Jack.

In het boek krijgt jongetje Jack krijgt te maken met kanker, op allerlei verschillende manieren. In zijn klas, thuis, bij opa en oma en in het ziekenhuis. Hij wordt geconfronteerd met haaruitval, chemotherapie, bestraling en ook de dood. Desondanks zijn de verhalen optimistisch en soms zelfs humoristisch van toon. "Het verlenen van zorg op zo'n zware afdeling is geestelijk en lichamelijk erg pittig", aldus Van Caspel. "Een aanpak met humor geeft soms wat extra lucht en kan helpen om ingewikkelde gebeurtenissen uit te leggen aan kinderen."

Het boekje 'Ik ben Jack', geschikt voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 8 jaar, is voor 14,50 euro verkrijgbaar via www.graviant.nl/ikben-jack.html.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant