Doordat de werkzaamheden aan het Molenpad/Damstraat van start zijn gegaan is parkeren in Leidschendam Centrum nu echt een serieus probleem geworden (foto: pr VVD).
Doordat de werkzaamheden aan het Molenpad/Damstraat van start zijn gegaan is parkeren in Leidschendam Centrum nu echt een serieus probleem geworden (foto: pr VVD).

Dambelang wil raadsenquête over Leidschendam Centrum

Actueel 852 keer gelezen

Leidschendam - DamBelang, de groep bewoners, ondernemers en belanghebbenden die zich hebben verenigd om de belangen van het Damcentrum en Leidschendam-Zuid te behartigen stelt dat de maat nu vol is, "net als alle parkeerplaatsen".

"De situatie in het Damcentrum is volledig uit de hand gelopen. Winkeliers zijn inmiddels ten einde raad en ook de bewoners weten niet meer wat ze moeten. De geest is nu echt uit de fles", aldus DamBelang. "Meer dan 500 inwoners hebben de gemeente tijdig gewaarschuwd voor deze situatie. De zienswijzen werden zonder pardon ter zijde geschoven en het democratisch proces werd ondermijnd. Alle partijen hebben geheel tegen de verwachtingen in ingestemd met de definitieve verklaring van geen bedenkingen met als gevolg het opheffen van het parkeerterrein aan het Molenpad. Wat volgde werd dezer dagen eens temeer duidelijk: chaos!" Leon de la Croix: "De gemeenteraad zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen en een raadsenquête houden naar de gang van zaken de afgelopen jaren. Als echt blijkt dat de gemeente 5.5 miljoen moet betalen om aan de wet en het democratisch proces te voldoen is een enquête noodzakelijk."

VVD-raadslid Eleveld (VVD) vroeg vorige week reeds om een noodmaatregel. "De enige noodmaatregel die echt effect sorteert en recht doet aan de situatie is dat de werkzaamheden aan het Molenpad worden stil gelegd en er opnieuw naar de situatie gekeken gaat worden", laat Dambelang weten. "Mocht dit niet haalbaar blijken dan moet de verantwoordelijk wethouder uitleggen waarom niet. De geheime afspraken met de aannemer openbaar maken en daar de politieke consequenties voor dragen. We leven nu eenmaal in een democratie en niemand staat boven de wet. Ook een aannemer of wethouder niet." 

"Inwoners en ondernemers zijn het helemaal spuugzat. Een veelgehoorde mening op straat is dat wanneer het echt zo is dat er wurgcontracten ten nadele van de gemeenschap gesloten zijn dan de onderste steen boven moet komen. Als persoon kan de wethouder er niets aan doen maar als wethouder draag je wel de politieke verantwoordelijkheid", aldus Leon de la Croix.

Een raadsenquête is vergelijkbaar met een parlementaire enquête, alleen dan op lokaal niveau. Een raadsenquête kan alleen worden ingesteld als een meerderheid binnen de gemeenteraad dat wil. Voor een raadsenquête wordt een commissie benoemd, deze commissie doet onderzoek naar het door het college van B&W gevoerde bestuur over een bepaald onderwerp. De enquêtecommissie kan openbare verhoren - die onder ede plaatsvinden - houden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant