DIS in de huiskamer bij Marcel thuis waar regelmatig geoefend wordt (foto's: Alexander Wagener).
DIS in de huiskamer bij Marcel thuis waar regelmatig geoefend wordt (foto's: Alexander Wagener).

Poëtisch luisterliedduo DIS verrijking voor de kleine zalen

Actueel 1.213 keer gelezen

Voorburg - Het duo DIS zou vrijdag 15 februari in Grand Café de Conckelaer aan de Hoekweg in Voorburg een 'kelderconcert' geven, maar door onvoorziene omstandigheden gaat dat concert niet door. Op een later moment volgt dit concert echter alsnog. De al verkochte kaarten blijven natuurlijk geldig. Voor Het Krantje gaf het duo met de Voorburgse senior flamencogitarist Marcel de Graaf alvast een interview.

'Tezamen aan de dis gezeten
zijn wij verzoend met ons bestaan
zolang wij niet bij ons geweten
en bij ons hart te rade gaan,'

Het gedicht DIS, waarvan hierboven het derde tekstblok, van de dichter Jean Pierre Rawie bracht de Voorburgse senior flamencogitarist Marcel de Graaf (bekend van de 'Haagse flamingogroep' De Règâhs) en de Scheveningse junior singer-songwriter Valérie Scheffer in 2015 samen ter gelegenheid van de kunstexpositie 'DIS' in Het Atrium van het Stadhuis van Den Haag, waar zij het gelijknamige gedicht van Rawie tijdens de officiële opening op melodie ten gehore brachten. De onderlinge samenwerking en chemie bleek zo goed en vertrouwd dat het duo ruim drie jaar later onder de naam DIS door het theaterleven gaat.

"Ik trad met mijn zoon Joop, toen overigens voor het eerst samen voor publiek (!), en andere gelegenheidsbandleden op tijdens een benefietvoorstelling voor War Child in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar, waar Valerie met een pianist óók optrad", zegt De Graaf. "Een wederzijdse vriendin, Justine le Clercq, bracht ons met elkaar in contact." Le Clercq is (o.a.) tentoonstellingsmaker en was destijds initiatiefnemer van het project 'Oude meesters ontmoeten Jonge kunstenaars'.

"Voor die tentoonstelling DIS had Justine kunstenaars uitgenodigd werk geïnspireerd op het gedicht DIS van Jean Pierre Rawie te maken", vult Scheffer aan. De Graaf: "En dat onder de noemer 'meester & gezèl'. Oude meesters (65+) en jonge jonge meesters in de dop (32-) deden het samen. Je zou ons ook 'meester en gezèl' kunnen noemen, maar dat is eigenlijk veel te veel eer voor mij, omdat Valérie in de muziek theoretisch veel meer geschoold is dan ik."

De jonge Valérie Scheffer studeerde aan de Herman Brood Academie. "Ik ben afgestudeerd singer-songwriter, geef hierin nu les, maar ik geef ook zangles, en ik bespeel diverse muziekinstrumenten, waaronder gitaar in DIS. Daarnaast treed ik op onder de naam Valérie Branoux, heb ik een eigen band en was ik bandlid van The Magic Mumble Jumble. Je kunt wel zeggen dat ik drukbezet ben ja, maar DIS is een zeer welkome aanvulling op wat ik al allemaal doe."

Marcel de Graaf is sinds kort gepensioneerd. Het grootste deel van zijn arbeidzame leven was hij leidinggevende in de jeugdzorg. Op jonge leeftijd begon hij met gitaarspelen. Zijn voorkeur voor de flamenco ontwikkelde zich vanzelf. "In de jaren '70 heb ik in Frankrijk nog van de virtuoze flamencomeester Paco Peña zelf les gehad nog voordat hij zijn Centro Flamenco in Cordoba opende. Een geweldige ervaring! Mensen kunnen mij kennen van de Haagse Règâhs, maar vroeger heb ik ook bij Yuca en Capo gespeeld. Tegen het einde van mijn 'gewone' loopbaan werden De Règâhs een tweede loopbaan. Eigenlijk ben ik niet met werken gestopt. We spelen door heel het land. Met DIS willen we dat ook! Huiskamerconcerten en kleine zalen hebben onze voorkeur."

De afgelopen jaren boekte DIS al kleine successen. DIS trad op in zalen als De Nieuwe Regentes, de Bibliotheek Stadsplein Amstelveen en het Betty Asfalt Complex (van 'Dominee Gremdaat' Paul Haenen) in Amsterdam. DIS was verder te horen op NPO Radio 4, in het bekende NPO Radio 2 programma Andermans Veren en in het programma 'Stork on Air' van Den Haag FM.

De Graaf: "Helaas zijn de media-optredens nog schaars. In het Willem Wilmink Jaar hebben we geprobeerd tot de redactie van het NPO 1 televisieprogramma 'De Wereld Draait Door' te dringen, maar dat is ons helaas niet gelukt. Iedere maand besteedde dat programma aandacht aan een poëtisch luisterlied van Wilmink. Het onbegrip van erg veel mensen die ons gehoord en gezien hebben was groot. Ze vonden dat wij daar ook hoorden op te treden. We zijn daarom ontzettend blij dat we op voordracht van Jean Pierre Rawie zelf, die 'zeer verguld en vereerd' is dat wij gedichten van hem op melodie hebben gezet, voor volgend jaar gevraagd zijn om te spelen op het Willem Wilmink Dichters Festival in Enschedé. Dit jaar kunnen we helaas niet, omdat in dezelfde periode al optredens met de Règâhs geboekt staan."

Ruim een jaar geleden werd de cd 'DIS' uitgebracht. Op het schijfje staan 12 nummers; 6 gebaseerd op gedichten van Jean Pierre Rawie, 5 op gedichten van Willem Wilmink en 1 op een gedicht van Inge Tielman. De Graaf: "Dat is het lied 'Dans'. Inge was de levenspartner van onze impresario en voormalig programmasamensteller van De Rijswijkse Schouwburg Maria C. van Loon. Ze is overleden. Valérie heeft Inge nog gekend, ik niet. Twee jaar geleden is het boek 'Bewonder de Zee als de Liefde' uitgegeven, waarin het verzameld werk van Inge is opgenomen. Maria vroeg ons toen voor de presentatie van het boek in de Haagse Kunstkring een gedicht van Inge op muziek te zetten. Dit werd 'Dans'. De reacties waren dusdanig dat we besloten het ook op de cd te zetten en in ons programma op te nemen. Het is ook een prachtig nummer omdat ik als oude vent terug kan kijken en Valérie als prachtig heldere tegenhang aan het eind erin komt met de vraag naar fluister en dans nog een keer met mij op de melodie van het leven. Zo was Inge ten voeten uit begreep ik."

Onlangs verscheen de - door journaliste Elsbeth Etty (Groene Amsterdammer) geschreven - biografie van Willem Wilmink. Wilmink stierf in 2003 op 67-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Enschede. Hij was neerlandicus en vooral dichter, schrijver en zanger. Hij maakte veel liedjes voor televisieprogramma's als De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis, De film van Ome Willem, Sesamstraat, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Kinderen voor Kinderen. Zijn teksten werden ook veel door anderen, zoals Herman van Veen (Hilversum III, Als het net even anders was gegaan, De bom valt nooit, Signalen), Wieteke van Dort (Arm Den Haag), Joost Prinsen (Frekie) en Boudewijn de Groot (Spelende meisjes) vertolkt.

Valérie: "Zijn teksten spreken tot de verbeelding en zien er eenvoudig uit. Dat is ook het moeilijkste wat er is; eenvoudige teksten schrijven. Ze zijn prachtig. Daarom spelen we ze. Om het melodieus te laten klinken hebben we de teksten van Rawie, Wilmink en Tielman een heel klein beetje geweld aangedaan, maar de essentie van hun gedichten is absoluut overeind blijven bestaan."

De mooie poëtische luistermuziek van DIS zal binnenkort in De Conckelaer te horen zijn. De Graaf: "Het café is vrijwel letterlijk bij mij om de hoek. Het café deed jaren dienst tijdens de toen nog Koninginnennâch festiviteiten, maar sinds een tijd doet uitbater van het café Mink Out dat niet meer. In de kelder van De Conckelaer is een kleine zaal. Zo nu en dan kom ik in De Conckelaer. Van Mink begreep ik dat hij die kelder graag weer als open podium wil gaan gebruiken. Hij heeft ons gevraagd daar te komen optreden. Dat zouden we vrijdag doen, maar door onvoorziene omstandigheden gaat dat concert niet door. Op een later moment doen we dat graag alsnog. Ons programma heet 'Zandloper'. Valérie zingt niet alleen prachtig, ze speelt ook prachtig gitaar. Zelfs basgitaar in het lied 'Weer' van Rawie!"

Voor meer informatie en boekingen: www.facebook.com/disduo, www.impresariaatmariacvanloon.nl en impresariaat@mariacvanloon.nl.

De cd 'DIS' met tekstboekje, waarin alle bezongen gedichten geschreven staan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant