Installatie van de werkgroepleden door wethouder Rouwendal tijdens een feestelijke bijeenkomst (foto: gemeente LDVB).
Installatie van de werkgroepleden door wethouder Rouwendal tijdens een feestelijke bijeenkomst (foto: gemeente LDVB).

Nog steeds budget voor initiatieven inwoners

Actueel 409 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente Leidschendam-Voorburg stelt ook de komende jaren budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners die betrokkenheid bij een buurt, wijk of de hele gemeente vergroten.

Een groep inwoners toetst of de ingezonden initiatieven bijdragen aan meer sociale cohesie, een betere leefbaarheid en/of veiligheid. Is dat het geval dan wordt door de gemeente een financiële ondersteuning toegekend. Dit gebeurt onder de naam Vlietwensen. In 2018 kregen meer dan 70 initiatieven financiële ondersteuning, onder meer de buurtbarbecue Damsigt, het wijkleercentrum 'Alles voor elkaar', het opknappen van Hofje Wildenborch en de Claudiusstraat en het jongerenfeest Stompwijk Summerland.

"Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt in de buurt waarin hij of zij woont. Inwoners weten vaak zelf het beste wat hiervoor nodig is. De afgelopen jaren hebben we gezien dat hun ideeën een waardevolle bijdrage leveren aan de verbinding en leefbaarheid in de wijk; inwoners voelen zich meer betrokken bij hun leefomgeving en hun buren. Daarom ondersteunen we deze initiatieven graag", aldus wethouder Jan-Willem Rouwendal.

Vlietwensen is ontstaan in 2016 uit een wens van de gemeente om inwoners meer bij hun buurt te betrekken. Er werd toen voor drie jaar budget gereserveerd. Vanwege het succes heeft de gemeente nu besloten ook de komende jaren geld jaar beschikbaar te stellen. Voor 2019 is dat 90.000 euro. Dit budget wordt beheerd door inwoners die beoordelen of de initiatieven bijdragen aan een grotere buurtbetrokkenheid, leefbaarheid en/of veiligheid. Het college heeft de volgende werkgroepleden benoemd: Ingeborg Schuitemaker (voorzitter), Fieke Horsten, Lennard Govers en Henny Brouwers. Op 11 februari zijn zij door wethouder Rouwendal tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel geïnstalleerd.

Om de bekendheid van Vlietwensen te vergroten en meer te bereiken, gaat Vlietwensen het komende jaar meer samenwerken met maatschappelijke partners. Deze partners kunnen inwoners bovendien ondersteunen bij de voorbereiding van hun initiatief en onderling kennis delen. Gebiedsregisseurs, voorheen wijkmanagers, vormen een verbindende schakel tussen inwoners, Vlietwensen, maatschappelijk partners en de gemeente. Zij denken mee over waar kansen liggen en hoe een idee omgezet kan worden tot een concreet plan. Daarnaast komt er meer ruimte voor initiatieven die bijdragen aan het oplossen van een concreet vraagstuk in een specifiek gebied, bijvoorbeeld eenzaamheid, laaggeletterdheid of armoede. Inwoners en ondernemers die een initiatief hebben voor hun buurt of wijk kunnen een verzoek voor een financiële bijdrage indienen via www.vlietwensen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant