Maria Wildenberg aan tafel met op de achtergrond haar oud-Hollandse keukentje (foto: DJ).
Maria Wildenberg aan tafel met op de achtergrond haar oud-Hollandse keukentje (foto: DJ).
WIE IS...?

Maria Wildenberg organiseert aanschuiftafel voor alleenstaanden

Actueel 819 keer gelezen

Leidschendam - Af en toe staat er in Het Krantje een kort berichtje over 'Maria's aanschuiftafel voor alleenstaanden'. Maria Wildenberg uit Leidschendam is degene die hier achter zit. Elke tweede en vierde zondag van de maand ontvangt zij thuis een aantal gasten voor een gezamenlijke maaltijd.

Door Dick Janssen

Maria Wildenberg is een geboren en getogen Voorburgse "Van de drankengroothandel Wildenberg", vertelt zij. Zij heeft er ook een tijd gewerkt, net als de andere gezinsleden. Nadat zij trouwde heeft zij samen met haar man ook nog een keukenzaak in Voorburg gehad, maar verhuisde later naar elders. Omdat haar zoon ziek werd, kwamen zij en haar man terug naar Voorburg. Toen haar echtgenoot 11 jaar geleden stierf, besloot zij etentjes te gaan organiseren voor familie en kennissen. Een nieuwe relatie zorgde ervoor dat deze etentjes even stillagen, maar toen daar een einde aan kwam, hervatte zij haar etentjes en breidde dat verder uit. In feite kan iedereen die het leuk en gezellig vindt om te komen eten zich aanmelden.

"Ik heb vroeger vaak gekookt en heb er veel plezier in", laat Maria weten. "Er zijn heel veel alleenstaanden die zondag graag een beetje aanspraak hebben en het gezellig vinden gezamenlijk een hapje te eten." Meestal bestaat het gezelschap uit 8 tot 10 mensen, maar ook wel eens meer. "Op 1e Kerstdag had ik zelfs 14 mensen, die ik op een 7-gangenmenu heb getrakteerd. Het zijn iedere keer veel kennissen en mensen die wel eens eerder zijn komen eten, maar er komen toch nog steeds nieuwe gasten bij."

Het is niet gratis om te komen eten; er staat een kleine vergoeding tegenover. Ze verdient er in ieder geval niks aan. "De prijs is kostendekkend, meestal zo rond een tientje", aldus Maria. "Daarvoor krijg je vier gerechten en een drankje."

Maria zou het niet doen als ze het niet leuk vond, maar ze geniet er echt van. "Ik heb eigenlijk drie keer plezier", vertelt zij. "Als ik de tafel dek, als ik aan het koken ben en als ik de mensen aan tafel zie genieten." De tafel wordt ook altijd in stijl gedekt, afhankelijk van het seizoen. "Nu is het een voorjaarstafel met gele servetten en een bloembakje met gele narcissen", zegt ze, terwijl ze de gedekte tafel trots aanschouwt. Het is ook wel een plaatje. Net als haar gezellige oud-Hollandse (open) keukentje trouwens. met allerlei potten en pannen.

Men krijgt altijd een gevarieerde en gezonde maaltijd voorgeschoteld. Vaak een voorgerecht van vis, een soepje, een hoofdgerecht van vlees/wild en een dessert. "Maar als mensen liever vis als hoofdgerecht willen kan ik dat ook wel een keertje doen, of een combinatie waarbij men kan kiezen uit vlees of vis." De voorbereiding vergt wel wat tijd; Maria is er twee dagen mee bezig. Maar dat kan haar niets schelen. "Ik doe het fluitend", vertelt zij. Ik ben goed in organiseren en plannen, als zeg ik het zelf. Dus alles staat op tijd op tafel."

Als vrijwilliger heeft Maria ook al haar sporen verdiend. Vijf jaar geleden werd zij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Van 1980 tot 1997 vrijwilliger bij diverse buurtverenigingen in Leidschendam. Eind jaren 90 voorzitter van de U.V.V. en van 2005 tot 2013 voorzitter UVV Leidschendam-Voorburg. Onder haar leiding vonden diverse projecten plaats zoals tafeltje-dek-je samen met de stichting Welzijn Ouderen Leidschendam en het huiskamerproject in ziekenhuis Antoniushove. Tevens vertegenwoordigde zij de UVV bij de landelijke organisaties. Van 2001 tot 2012 was zij projectleider en coördinator van de vrijwilligers en van de dagverzorging in Woon- en Zorgcentrum Mariënpark in Leidschendam.

En nog altijd is zij actief bij de bridgevereniging Leidschenhage, bij de bridge in Mariënpark bij het honden-aaiproject in WZH Prinsenhof en in de Cliëntenraad van Florence.

Het eerstvolgende etentje is op zondag 10 maart om 17.00 uur bij Maria thuis in oud-Leidschendam. Hiervoor kan men zich opgeven via tel. 06-25025801. Eventueel kan vervoer geregeld worden, dankzij samenwerking met de organisatie Nextdoor.

Uit de krant