Afbeelding
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Starlift in de fik

Actueel 1.351 keer gelezen

Voorburg - In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 december 1966 stond de grote fabriek van Starlift op de grens van Leidschendam en Voorburg in lichterlaaie.

Door F.J.A.M. van der Helm

Een ware ramp was de niets ontziende brand bij de grote fabriek van Starlift, die werkgelegenheid bood aan 225 mensen. De donkere wolken waren tot ver in de omtrek te zien. Toen de brandweer ter plaatse kwam viel er weinig meer te redden; de brand had zich in een rap tempo verspreid en spoedig was de liftenfabriek één vlammenzee geworden. Omwonenden werden wakker van de angstaanjagende sirenes van de hulpdiensten, die in groten getale aanwezig waren. De brandweer moest een beroep doen op korpsen uit buurgemeenten om de uitslaande brand te bezweren.

Directeur D. Stoop dacht dat zijn bedrijf het slachtoffer was geworden van de grillen van een pyromaan, die de omgeving al geruime tijd teisterde. Bij vele Voorburgers uit de buurt zal de brand in de winter van 1966 nog op het netvlies staan.

Ooggetuige L. Rehorst, directeur van de naburige Motorenfabriek Enkes NV, verklaarde dat hij had geconstateerd dat er meerdere brandhaarden waren. Hier was duidelijk sprake van brandstichting, ofschoon dat niet gelijk door de brandweer bevestigd kon worden. Feit was wel dat dit de negende brand rij in de regio was, die het werk leek te zijn van een pyromaan. Sinds oktober het kledinggebouw van voetbalclub Tonegido in brand vloog met een schade van ƒ30.000,- werd de omgeving voortdurend opgeschikt door allerlei merkwaardige branden. Na de kleedkamer kwamen andere gebouwen aan de beurt: een keetwagen van de gemeente Voorburg, brandje in het Huygenslyceum, de Pius X-school, op het terrein van voetbalclub Wilhelmus, het talenpracticum van het Daltonlyceum, op een tennispark en bij Castrol Holland N.V.

Na de brand bij Starlift bleek de ravage niet te overzien. De schade kwam uit op zo'n 5 miljoen gulden. Het bedrijf was gespecialiseerd in liften en roltrappen, niet direct ontvlambaar materiaal, dat bij de hoge hitte die vrijkwam toch uiteindelijk vlam vatte. Juist op het moment van de brand had het bedrijf een grote voorraad materiaal en onderdelen in huis. Bij de brand gingen, naast goederen, ook de debiteuren- en crediteurenadministratie in vlammen op.

Directeur Dingeman Stoop (1919-2007), die in 1959 fors investeerde in de slecht draaiende liftenfabriek, ging niet bij de pakken neerzitten, maar ging met zijn personeel aan de slag om de productie langzaamaan te hervatten. Dat lukte al binnen enkele weken. Binnen een jaar opende in 1967 een nieuwe fabriek.

Het bedrijf is in 1926 opgericht als Nederlandsche Fabriek van Liften en Transportwerktuigen Starlift en had een gestort kapitaal van ƒ26.000. Het begon te Scheveningen, doch was vanaf 1929 gevestigd aan de Westvlietweg te Voorburg.

Hebt u de brand gezien?

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant