CDA-raadslid Gijs Dupont houdt elke vrijdag spreekuur bij Coffee Works in de Van Schagenstraat (foto: Inge Koot).
CDA-raadslid Gijs Dupont houdt elke vrijdag spreekuur bij Coffee Works in de Van Schagenstraat (foto: Inge Koot).
RAADSLID VAN NU

Gijs Dupont: "Het belang van de inwoner staat voorop"

Actueel 752 keer gelezen

Voorburg - Elke vrijdag houdt CDA'er Gijs Dupont spreekuur. Dat doet hij in horecagelegenheid Coffee Works in de Van Schagenstraat nabij zijn woning in de Oranjelust.

Door: Inge Koot

"Ik wil heel graag mensen spreken over bijvoorbeeld iets dat speelt in hun wijk of als ze input willen leveren over onderwerpen die op de agenda van de gemeenteraad staan", zegt het gedreven raadslid.

Dupont wil het groene rechtse geluid laten horen in de gemeente. "We staan aan de vooravond van een energietransitie en daar zullen we mee moeten dealen." Hij heeft zijn woning, daterend uit 1911, van een energielabel G weten te transformeren naar het B-label. "Het huis is geïsoleerd, we hebben een warmtepomp en zonneboiler geïnstalleerd en zonnepanelen aangebracht. Maar we hebben geen spouwmuren, dus een A-label is niet haalbaar." Hij ziet het als een uitdaging om mensen enthousiast te maken voor duurzaamheidsmaatregelen. "De gemeente moet hierin voorop lopen."
Gijs Dupont is geboren in Limburg en studeerde politiek en geschiedenis. Hij heeft in Brussel gewoond en gewerkt bij het Europees Parlement.

Momenteel werkt hij in Den Haag als PR-en media-adviseur bij Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Drie jaar geleden besloot hij, na een lange zoektocht, in Voorburg te gaan wonen. "Dit is zo'n mooie gemeente. We vonden er alles wat wij zochten: groen, een kerk, parkeren in de buurt en ruimte." Het baart hem zorgen dat het in Leidschendam-Voorburg voor starters en ouderen niet eenvoudig is om een geschikte, betaalbare woning te vinden . "Dat is heel wrang. Zo haal je een levenskeuze bij hen weg. Dit zijn dilemma's waar wij de komende jaren voor staan."

Ondanks dat Dupont vele jaren met plezier in Den Haag heeft gewoond kijkt hij nu anders tegen deze buurgemeente aan met al haar bedreigingen voor Leidschendam-Voorburg. "Ik leer Den Haag nu op een andere manier kennen. Door bijvoorbeeld de windmolen en de helikopterhaven die op de gemeentegrens liggen. En dan de Binckhorst waar naar verwachting 15.000 huizen gebouwd gaan worden."

Dupont heeft zich erg verbaasd over het afvalbeleid van het vorige college. Tegelijkertijd werd Het Nieuwe Inzamelen en het om de week legen van restafvalcontainers ingevoerd en werd ook nog het afvalbrengstation gesloten. "Ik had al interesse in de gemeentepolitiek maar dit heeft mijn belangstelling wel aangewakkerd. Dit is geen goed beleid en het is niet goed gecommuniceerd", vindt hij. Natuurlijk is Dupont een groot voorstander van afvalscheiden maar hij weet ook dat het voor veel mensen 'gedoe' is. "Het scheiden van papier, glas en gft gaat over het algemeen best goed. Maar het scheiden van plastic is veel ingewikkelder. Daarin valt veel winst te behalen als je mensen goed informeert."

Dupont is blij met de ideeën van het huidige college. Eerst weer terug naar een goede serviceverlening, vervolgens Het Nieuwe Inzamelen evalueren en dan op wijkniveau kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Dupont hoopt dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om papier, glas en gft zelf thuis te scheiden en pmd (plastic, metaal en drankkartons) via nascheiding uit het restafval te halen.

Samenwerken in de gemeenteraad staat bij Dupont hoog in het vaandel. "Ik probeer alle ideeën van collega's, ook van de oppositie, op haar merites te beoordelen. Bij mij staat het belang van de inwoner voorop."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant