Joke Verplanke wil de in het slop geraakte buurtbemiddeling in Leidschendam-Voorburg weer nieuw leven inblazen (foto: DJ).
Joke Verplanke wil de in het slop geraakte buurtbemiddeling in Leidschendam-Voorburg weer nieuw leven inblazen (foto: DJ).

Joke Verplanke wil buurtbemiddeling nieuw leven inblazen

Actueel 1.244 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ongeveer 15 jaar geleden startte het gemeentelijk project buurtbemiddeling in Leidschendam-Voorburg, met zo'n 20 vrijwillige buurtbemiddelaars. Joke Verplanke, inmiddels woonachtig in Leidschenveen, zette dit grotendeels op met enkele uren administratieve steun van de woningbouwbouworganisaties.

Door Dick Janssen

"Ik ben opgeleid als mediator en conflictcoach", vertelt Joke. "Ik bemiddel bij alles waar je ruzie over kunt maken, alleen geen echtscheidingen; dat is een andere specialisatie." In het BBM project van Leidschendam-Voorburg organiseerde zij cursussen voor nieuwe bemiddelaars, regelde de extra-cursussen voor bemiddelaars en begeleidde ze intervisiebijeenkomsten.

Begrip kweken
Zij begeleidde ook de administratieve ondersteuning. Buurtbemiddeling is voor burgers gratis. "Zo'n 60 tot 70% van de conflicten betreft geluidsoverlast en daarnaast voornamelijk ruzie over stank, huisdieren, parkeren en schuttingen", aldus Joke. "Vaak word je gebeld door de politie of de woningbouw, maar ook wel eens door de mensen zelf. Vervolgens gaan we met beide partijen apart in gesprek, waarna een bemiddelingsgesprek volgt, als zij dat willen. Anders houdt het op. Maar als de partijen met elkaar om de tafel gaan is het doorgaans in één gesprek wel opgelost. Het feit dat zij al met elkaar in gesprek gaan en elkaar in de ogen kijken, is vaak al voldoende om uiteindelijk tot een oplossing te komen. Het doel is de relatie tussen de mensen te herstellen, zodat ze samen het probleem oplossen. Het is een stukje begrip kweken voor elkaars situatie en vaak komen zij er dan wel uit met elkaar. Vervolgens zetten wij de afspraken op papier en melden bij de politie of de woningbouw of het wel of niet gelukt is. En eventueel is er nog nazorg in de vorm van een nagesprek na twee maanden, maar meestal is dat al niet meer nodig."

In het slop geraakt
Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen, is de coördinatie en administratieve ondersteuning op een gegeven moment van de woningbouw overgegaan naar de stichting Welzijn Oud en Jong (WOeJ). Dit tot tevredenheid van alle partijen. Echter bij de komst van de nieuwe directeur Marcel Deijl in 2017, die een nieuwe koers wilde gaan varen, is het project in het slop geraakt en een zachte dood gestorven.

Nu wil Joke de draad eigenlijk weer oppakken, maar lijkt de gemeente in zee te willen gaan met de organisatie Bemiddeling & Mediation Haaglanden. Bemiddeling door deze organisatie gaat de gemeente waarschijnlijk veel meer geld kosten dan het geval zou zijn met de 'oude' organisatie die de buurtbemiddeling voorheen in Leidschendam verzorgde.

"Dit kostte zo'n 10.000 euro voor de administratieve ondersteuning, terwijl het nu een veelvoud daarvan dreigt te gaan worden", schat Joke in. "En waarom zou je extra kosten gaan maken om iets weg te doen dat in het verleden goed functioneerde om in plaats daarvan iets nieuws op te zetten."

Ook vindt zij het belangrijk dat er korte lijnen zijn met de wijkagenten en de woningbouw en meent zij dat de lokale vrijwilligers uit haar netwerk zich veel meer betrokken voelen bij de conflicten waarbij zij ingeschakeld worden.

Pure conflicten
Verplanke is druk bezig om de Buurtbemiddeling nieuw leven in te blazen, gebruikmakend van haar netwerk van bemiddelaars en contacten bij gemeente, woningbouwverenigingen en wijkagenten. Dit doet zij vanuit haar bedrijf De Krakeelkamer (www.krakeelkamer.nl). De bemiddeling voor inwoners blijft echter wel gratis; alleen voor coördinatie en administratie zou zij dan een onkostenvergoeding nodig hebben. "Zelf Ik doe het vooral omdat ik het leuk vind. Je geeft iets terug aan de samenleving. En burenruzies zijn de meest pure conflicten. Je zit met mensen aan tafel die zelf een conflict hebben en het is heel fijn als je kunt helpen dat op te lossen".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant