Kabelhaspel in brand gestoken aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg (archieffoto Regio15.nl).
Kabelhaspel in brand gestoken aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg (archieffoto Regio15.nl).
BURGERPANEL

Inwoners voelen zich - ondanks branden - nog steeds veilig

Actueel 359 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ondanks de branden de afgelopen maanden en het afsteken van zwaar vuurwerk voelt 77% van de leden van het burgerpanel TipLeidschendamVoorburg.nl zich toch nog wel veilig in de gemeente. Dat bleek uit recent onderzoek, waaraan 356 inwoners deelnamen.

In totaal 9% van de respondenten voelt zich niet meer zo veilig terwijl 19% zich wel iets minder veilig voelt. Het overgrote deel (67%) zegt zich echter nog geen zorgen te maken over de veiligheid. Toch houden de autobranden ruim een kwart van de ondervraagden (28%) wel bezig, terwijl 60% aangeeft wel alerter te zijn waar de auto geparkeerd wordt. Driekwart (76%) geeft aan dat het aantal autobranden en explosies kan worden teruggedrongen door direct de politie te bellen bij verdachte situaties. Van de respondenten zegt 86% ook direct 112 te bellen als zij getuige zijn van brandstichting/vernieling. 'Maar er moet wel snel door de politie op gereageerd worden', luidt een van de adviezen.

Maar het gaat niet alleen maar om de incidenten van de afgelopen weken. Velen geven ook aan slachtoffer te zijn geweest van vernielingen, berovingen, (auto)inbraken en fietsendiefstallen. 'Bewoners gedragen zich steeds minder sociaal en de agressie neemt toe', aldus een van de reacties.

Inwoners geven aan zich met name op bepaalde plekken niet veilig te voelen. Bijvoorbeeld in De Rietvink in Leidschendam 'vanwege de vele inbraken', bij station Leidschendam-Voorburg 'vooral als ik 's avonds de trap naar beneden loop' en 'op straat rond station Voorburg'. Daarnaast wordt gesproken van 'drugsrunners in parkeergarage Damplein', 'veel vernielingen aan de Herman Heijermanshof in Voorburg', 'meerdere geweldsincidenten op de hoek Damlaan / Kon. Julianaweg in Leidschendam' en 'autoraces op de Mgr. Van Steelaan ter hoogte van de Kersengaarde.'

Tips die men geeft om ervoor te zorgen dat er minder onwenselijke zaken op straat plaatsvinden zijn onder meer 'meer blauw/surveillance op straat', BOA's laten patrouilleren, 'meer camera's plaatsen', 'een buurtapp aanmaken' en 'buurtwachten instellen' en 'de buurtpreventieteams meer rond laten lopen'. Ook zou er harder moeten worden opgetreden en strenger moeten worden gestraft. Goede verlichting zou eveneens helpen, is men van mening.

Iedereen vanaf 16 jaar kan via burgerpanel: TipLeidschendamVoorburg.nl zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente. Elke deelnemer krijgt maandelijks een tiental vragen voorgelegd. De tijd die het invullen van de vragenlijst in beslag neemt, varieert van een paar minuten tot mogelijk een klein kwartier. De onderzoeksresultaten worden via de site kenbaar gemaakt. Ook worden de resultaten gebruikt voor artikelen in Het Krantje. Aanmelden voor het panel kan op de site
TipLeidschendamVoorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant