[WIE IS...] Renée van de Giessen tekent persoonlijke verhalen op
Logo hetkrantje-online.nl
Renée van de Giessen (foto/tekst: Dick Janssen).
Renée van de Giessen (foto/tekst: Dick Janssen).
WIE IS...

Renée van de Giessen tekent persoonlijke verhalen op

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - In de Dekkershoeve wordt op 11 april een boek gepresenteerd over Ton Harders, een 81-jarige dame uit Voorburg. In dit boek is haar persoonlijke verhaal opgetekend. Zij voert namelijk al 20 jaar lang dagelijks tientallen ooievaars, die elke ochtend neerstrijken aan de Populierendreef, op het veldje dat grenst aan haar achtertuin.

Toen Ton op een dag een stukje kaas aan een voerde, landde er een ooievaar, die zij ook wat te eten gaf. Die vogel kwam daags daarop terug met zijn gezin. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een groep van soms wel 35 ooievaars, die dagelijks hun kostje halen. In het boek vertelt Harders over de bijzondere band die zij heeft met de ooievaars, welk voedsel ze geeft en wat de vogels in haar leven teweegbrengen. Daarnaast is er ook algemene informatie over de ooievaar in Nederland opgenomen.

Het verhaal van Harders is op schrift gesteld door haar schoondochter Renée van de Giessen uit Voorburg. Zij is een dochter van twee docenten Nederlands, en taal is ook voor haar altijd belangrijk geweest. Na een studie sociale wetenschappen in Utrecht woonde en werkte zij in verschillende delen van het land. Tien jaar geleden vestigde zij zich met haar echtgenote in Voorburg.

"Plezier in schrijven heb ik altijd gehad, en ik heb altijd banen gehad waarin ik 'taal' en 'sociaal' kon verbinden", vertelt Renée. Ze werkte als redacteur bij COC Nederland, en als teamcoördinator ouderenwerk bij Welzijn Scheveningen. Daarna werd ze trainer-adviseur bij een Lhbt-Kenniscentrum in Rotterdam. "Binnen mijn werk schreef ik interviews en artikelen voor vakbladen. Daarnaast produceerde ik bedrijfspublicaties en redigeerde ik boeken." De afgelopen drie jaar zat zij echter werkeloos thuis met, gezien haar leeftijd (58), weinig uitzicht op een nieuwe baan. Dat gaf ruimte voor nieuwe initiatieven.

"Ik ben vrijwilliger geworden bij Taal aan Zee, een organisatie die onder meer Nederlandse taal geeft aan vluchtelingen en asielzoekers", aldus Renée. "Ook had ik tijd om de verzamelde gedichten van mijn vader Max van de Giessen in boekvorm uit te geven." Door het volgen van verhalenworkshops kwam ze op het idee om een bedrijf te beginnen met de naam Verhaal Op Schrift. "Ik heb nog even in een viswinkel in Leidsenhage gewerkt, maar dat ging hem niet worden", laat Renée weten. Zij is ervan overtuigd dat haar kwaliteiten meer liggen in luisteren en schrijven.

"Mijn slogan is 'Van gesproken woord naar geschreven taal'", zegt Renée. "Veel mensen willen een persoonlijke verhaal delen, maar komen er niet toe. Door het voor ze op te schrijven maak ik het deelbaar en tijdsbestendig. Ik ga langs, luister en neem het verhaal op. Daarbij stel ik soms vragen, en ondersteun ik de verteller om precies dát verhaal te vertellen dat hij of zij op het hart heeft. Thuis maak ik er een leesbaar verhaal van in de ik-vorm. Ik wil dat de lezer de verteller bij wijze van spreken op zijn praatstoel ziet zitten. Desgewenst kan ik een publicatie van maken".

Soms hebben mensen nog handgeschreven of op de tikmachine gemaakte documenten liggen, familieverhalen, gedichten, of dagboeken. "Die kan ik bundelen en redigeren en klaarmaken voor een publicatie", aldus Van de Giessen. "Dat kan snel gaan. Niet alles hoeft een duur boekwerk te worden. Uitprinten bij de copyshop kan ook, een ringetje erom en voilà, 25 exemplaren voor familie en vrienden."

Ook al beseft Renée dat zij er niet rijk van zal worden, dit is wel waar haar hart ligt. "Ik ben ervan overtuigd dat een verhaal delen verbindt. Met een ander én met jezelf", vertelt zij begeesterd. "Ik vind het spannend hoe het gaat lopen en wat er allemaal op mijn pad komt", geeft zij aan.

Op donderdagmiddag 11 april presenteert Renée het boek over Ton Harders, in Partycentrum de Dekkershoeve. Molenaar Bram Zonderop zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Tevens is er een lezing door Caroline Walta over het leven van de ooievaar in Nederland. Aanvang 16.00 uur, iedereen is welkom en de toegang is gratis. Meer informatie over Renée van de Giessen en haar kersverse bedrijfje is te vinden op www.verhaalopschrift.nl.

Meer berichten