Afbeelding
Raadslid van Nu

Frank Rozenberg van wethouder naar oppositie

Actueel 1.378 keer gelezen

Voorburg - Frank Rozenberg, raadslid GBLV/Gemeentebelangen, is al sinds zijn aantreden in de gemeenteraad in 2005 een opvallende persoonlijkheid. Niet alleen door zijn vele politiek scherpe interrupties, of zijn overstap van de VVD naar Gemeentebelangen maar zeker ook door de hectische periode als wethouder waaraan abrupt een einde kwam.

Rozenberg staat voor duidelijke communicatie, is wars van pappen en nathouden en handelt met de beste bedoelingen voor inwoners en ondernemers in Leidschendam-Voorburg. Tijdens zijn wethoudersperiode van 2014 tot 2017 heeft hij veel langslepende dossiers vlot weten te trekken. De reconstructie van de Stompwijkseweg, de bouw van het Kulturhus en de ontwikkeling van het oude centrum van Voorburg tot het Huygenskwartier Voorburg. Dat nou juist dat laatste onderwerp hem de kop heeft gekost als wethouder, omdat het voorbereidingsbesluit al was gepubliceerd zonder dat de raad met het voorstel had ingestemd, is best wrang. Maar dat weerhoudt hem er niet van om zich als raadslid met net zoveel enthousiasme, creativiteit en visie in te zetten voor zijn gemeente.

Rozenberg is geboren in Ede en opgegroeid in Lunteren op de Veluwe. Hij heeft bestuurskunde gestudeerd in Enschede en is voor de liefde naar Voorburg gekomen. Hij heeft bij grote adviesbureaus gewerkt en is in 2004 zijn eigen adviesbureau OBMC Consulting B.V gestart. "Dit bedrijf heeft tijdens mijn wethoudersperiode op een laag pitje gestaan maar wordt nu weer nieuw leven in geblazen", vertelt hij laconiek. Hij is daarnaast een gedreven hobbyfotograaf en opende in juni vorig jaar zijn Foto Atelier BW5, aan het Zwartepad 5. Elke 5 à 6 weken krijgt een fotograaf de mogelijkheid zijn of haar werk te exposeren. Rozenberg is daar veel te vinden. "Dit pand heeft meerdere functies. Ik houd hier kantoor voor mijn bedrijf, ik heb er mijn fotostudio en -atelier en daarnaast een soort spreekkamer waar iedereen kan binnenlopen met vragen of opmerkingen over politieke onderwerpen."

Sinds 2010 is Rozenberg aangesloten bij GBLV/Gemeentebelangen. Een partij die past bij zijn creatieve denkwijze. "GBLV zoekt altijd naar net een andere oplossing of een andere benadering. Wij maken keuzes en zijn helder in onze communicatie. Wij overleggen veel met inwoners en maken gebruik van hun expertise." Rozenberg merkt dat inwoners veel mondiger zijn geworden en mede door het internet over steeds meer kennis beschikken. "De wereld maakt een gigantische versnelling door en de gemeente werkt bij bijvoorbeeld vergunningverlening nog tergend langzaam en voor velen ook onbegrijpelijk star en ondoorzichtig. Het college heeft haar mond vol van burgerparticipatie maar zorg eerst maar dat je je eigen reguliere processen op orde krijgt."

De komende vier jaar gaat Rozenberg zich onder andere inzetten voor cultuur. "Ik vind het onbestaanbaar dat er nu weer bezuinigingsvoorstellen zijn op cultuur. Hierdoor wordt de hele cultuursector in onze gemeente weggevaagd. Hoeveel mensen zijn er niet met muziek of toneel bezig?! Cultuur is ook belangrijk voor de jeugd. Het ontwikkelt hun creativiteit." Rozenberg maakt zich grote zorgen over het maatschappelijke effect. Hij ergert zich aan de wijze waarop er bijvoorbeeld omgegaan wordt met Het Veur Theater. "Dit college doet aan pappen en nathouden en durft geen beslissingen te nemen. Wees duidelijk! Dan weet men waar men aan toe is."

Rozenberg vindt dat er eerst naar de eigen organisatie gekeken moet worden in tijden van bezuinigingen. "De vacatures bij de gemeente vliegen je om de oren. Zijn deze nieuwe medewerkers wel echt nodig?" Hij ziet de gemeente als een organisatie die zorgt voor verbinding en gevoel heeft voor dingen die leven bij haar inwoners. "Doe je dat als gemeente niet, dan word je een kille overheidsorganisatie, die links en rechts door inwoners zal worden gepasseerd. Bespaar liever op miljoenenprojecten als wekelijks inzamelen van afval of een extra oeververbinding."

De resultaten van het huidige college vindt hij bedroevend. "Ook van de verkiezingsbeloften van VVD en CDA omtrent afval en de derde oeververbinding is nog weinig terecht gekomen. Het is nog steeds een bende op straat en we zijn wel een miljoen duurder uit. Er worden alleen maar onderzoeken gedaan."

Rozenberg gaat zich deze vier jaar inzetten voor cultuur, lokale economie, inclusief winkelcentra, regionale samenwerking, financiën, recreatie en toerisme, evenementen, LHBTI-beleid, Stompwijk, handhaving en veiligheid. Reageren via rozenberg@gblv.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant