Logo hetkrantje-online.nl

D66 vindt rioolwaterplan college duur en niet beter

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Het beheer en onderhoud van persleidingen en gemalen van het rioolwater wil het college overdragen aan gemeente Pijnacker-Nootdorp. D66-voorman Jacco van Maldegem ziet niet direct de voordelen daarvan: "Het kost al snel een half miljoen euro en levert onze inwoners weinig op. We moeten straks bellen met Pijnacker-Nootdorp als het rioolwater over onze straten loopt."

Het beheer en onderhoud van de persleidingen en de gemalen laat nu niets te wensen over, zo beaamt het college. D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem heeft wethouder Stemerdink daarom gevraagd naar een goede onderbouwing om dan toch honderdduizenden euro's uit te geven aan dit voorstel. 

Opmerkelijk vindt Van Maldegem het dat van de twaalf gemeenten die elkaar al weten te vinden op dit terrein, er slechts drie kiezen voor het idee om het beheer en onderhoud te bundelen bij een andere gemeente. "Alleen in Delft en Pijnacker-Nootdorp is enthousiasme voor dit plan. Maar Den-Haag, Rijswijk en Zoetermeer kijken de situatie even aan." In het debat bleef wethouder Stemerdink onduidelijk over de reden waarom.

Wethouder Stemerdink zei dat andere gemeenten hun taken onderbrengen bij het waterschap of uitbesteden aan een privaat bedrijf. "Helaas kon de wethouder niet vertellen waarom Leidschendam-Voorburg een andere, onontgonnen weg inslaat," aldus Van Maldegem, die de wethouder heeft gevraagd om alsnog met een goede uitleg te komen, voordat de gemeenteraad over twee weken stemt over dit voorstel.

Van Maldegem wees op de penibele financiële situatie van de gemeente. "Dit is niet de tijd voor financiële avonturen. Ja, er komen kansen voor zittende werknemers. Maar we heffen geen belastinggeld zodat iemand een extra leuke baan krijgt." 

Van Maldegem trekt graag de vergelijking met de portemonnee thuis. "Als een nieuwe wasmachine duurder en niet beter is dan je oude, is het onverstandig om 'm te kopen. Zeker als je, zoals de gemeente, al meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt."
 

Meer berichten