Huygens en Rembrandt herleven tijdens voorstelling | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
De cast van de voorstelling over Huygens en Rembrandt in Huygenskwartier van Evenblij Theater (foto: pr).
De cast van de voorstelling over Huygens en Rembrandt in Huygenskwartier van Evenblij Theater (foto: pr).

Huygens en Rembrandt herleven tijdens voorstelling

  •   136 keer gelezen   Actueel

Voorburg - In het kader van het Rembrandtjaar 2019 brengt Stephan Evenblij in Voorburg een actuele voorstelling over Constantijn Huygens en Rembrandt van Rijn. Zij waren tijdgenoten in de Gouden Eeuw.

Huygens was maar tien jaar ouder en hij profileerde zichzelf als de ontdekker van Rembrandt. Vast staat in ieder geval dat Huygens de carrière van de getalenteerde jonge schilder flink op weg hielp met een opdracht voor het stadhouderlijk hof in Den Haag. Helaas verliep deze opdracht niet helemaal soepel.

De acteurs deden onder andere op Museum Hofwijck research, waar directeur Peter van der Ploeg de brieven van Rembrandt aan Huygens over deze kwestie toelichtte. Naast deze bronnen putten de makers uit hun eigen creativiteit om de geschiedenis tot leven te wekken.

Dit gratis theaterevenement met Roelant Radier als Constantijn Huygens en Guido Donkers als Rembrandt van Rijn beleeft de première op zaterdag 13 april, Erfgoeddag, in het Huygenskwartier, het oude centrum van Voorburg. Verder met Lee Willoughby, Zippora Peters en Stephan Evenblij.

De voorstelling vinden plaats op de zaterdagen 13 en 20 april en 11 en 18 mei om 12.00 uur in Museum Hofwijck (alleen op 20 april in Museum Swaensteyn, om 13.30 uur in Brugman atelier en om 15.00 uur in Evenblij Theater aan de Herenstraat 48. Op 11 en 18 mei spelen ook avondvoorstellingen om 20:00 uur in het Evenblij Theater. Kaartjes hiervoor à €7,50 zijn te reserveren per e-mail naar info@evenblijtheater.nl of bel de reserveringslijn op 070 887 9967. Meer info en details van de locaties op www.evenblijtheater.nl.

Ook film
Naast de voorstelling van Evenblij draait er in Huygensmuseum Hofwijck ook een film over de relatie van Constantijn Huygens met Rembrandt van Rijn.

Constantijn staat te boek als de 'ontdekker' van Rembrandt. Tien jaar zou hun relatie duren, jaren met hoogtepunten én ook wat gedoe en gezeur. Sporen van hun contacten zijn bewaard gebleven, in de vorm van schilderijen, brieven en andere teksten.

Die sporen en plekken vormen de rode draad in 'Constantijn ontdekt Rembrandt'.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>