De St. Jozef Opifexkerk aan de Burgemeester Sweenslaan in Leidschendam (foto: Google Streetview).
De St. Jozef Opifexkerk aan de Burgemeester Sweenslaan in Leidschendam (foto: Google Streetview).

Opifexkerk officieel aangewezen als rijksmonument

Actueel 1.128 keer gelezen

Leidschendam - Op voorstel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de minister van OCW op 12 april de kerk Sint-Jozef Opifex in Leidschendam-Voorburg aangewezen als rijksmonument.

De kerk aan de Burgemeester Sweenslaan dateert uit 1962 en is een essentieel toonbeeld van de cultuurhistorische ontwikkelingen van de wederopbouwperiode in Nederland. De aanwijzing tot rijksmonument is onderdeel van het Aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965. Architect is H.C. van der Leur (1898-1994). Hij ontwierp ook de klokkentoren, de pastorie en de kosterswoning. De kerk domineert de wijk De Heuvel in Leidschendam. In 1959 werd met De Heuvel een begin gemaakt. De open ruimte tussen de flatgebouwen heeft het karakter van een hof. Er zijn boomgroepen, gazons, paden, perken en waterpartijen. Deze opzet komt voort uit de 'wijkgedachte', die vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in ons land werd toepast.

Het exterieur van de kerk is nagenoeg onveranderd gebleven. Er is niets bijgebouwd of afgebroken. In het interieur zijn de banken en doopvont verwijderd.
De vloer van de doopkapel is belegd met een marmermozaïek. De koepel is met glas-in-lood uitgevoerd. De kerk dateert uit de late wederopbouwperiode. Aan de rijkere bouwmaterialen is te zien dat de schaarste aan bouwmaterialen van de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog voorbij was.

Nadat de kerk in 2007 aan de rooms-katholieke eredienst werd onttrokken, fungeerde het gebouw als cultureel centrum. Daarna volgde een periode van leegstand totdat de Koptisch-orthodoxe Kerk in 2018 het gebouw kocht en weer in religieus gebruik nam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant