Prinses Marianne Vleugel Museum Swaensteyn (archieffoto).
Prinses Marianne Vleugel Museum Swaensteyn (archieffoto).

Burgemeester van Camenz (Polen) bezoekt Voorburg

Actueel 398 keer gelezen

Voorburg - De burgemeester van Camenz, Marcin Czerniec,  komt op 25 april op bezoek in Voorburg. Hij wordt om 15.30 uur door Burgemeester Tigelaar en wethouder Van Eekelen ontvangen in Huize Swaensteyn, Herenstraat 72.

Burgemeester Tigelaar houdt die middag een toespraak over de bijzondere band die tussen Camenz en Leidschendam-Voorburg bestaat via Prinses Marianne. De Lionsclub Voorburg Prinses Marianne overhandigt Marcin Czerniec een cheque met een bijdrage voor de restauratie van de Mariannevleugel in kasteel Camenz.

Eerder die dag bezoekt de burgemeester van Camenz Museum Swaensteyn (Mariannekamer en Mariannevleugel) en de Oude Kerk (Mariannebank en Marianneorgel) in Voorburg.

Wat verbindt Camenz en Leidschendam-Voorburg met elkaar?

Voorburg speelde net als Camenz, een belangrijke rol in het leven van Prinses Marianne, de jongste dochter van Koning Willem I. Nadat zij in 1837 van haar moeder kloosterlandgoederen in Camenz erfde, liet Marianne hier door de architect Schinkel het bijzondere kasteel Camenz bouwen, waar zij zelf ook regelmatig vertoefde.

In Polen wordt nog steeds met grote waardering over de vrijgevige en kunstzinnige Marianne gesproken. In de omgeving van Camenz liet zij wegen aanleggen en stimuleerde de werkgelegenheid o.a. door haar marmergroeven en glasfabrieken.

In Voorburg kocht Marianne in 1848 de buitenplaats Rusthof waar zij vaak verbleef, dichtbij haar Oranjefamilie. Ook hier werd zij geliefd door haar vrijgevigheid.

Kasteel Camenz werd in de Tweede Wereldoorlog door de Russen zwaar beschadigd, maar wordt momenteel door de gemeente Camenz met 'Europese subsidie' grondig gerestaureerd. 

Dankzij de Marianneboeken van Kees van der Leer ontstond in 2014 al contact met Marcin Czerniec. Mede op zijn verzoek werd Van der Leer's laatste publicatie over Marianne in het Pools vertaald en werd in 2017 het eerste exemplaar op kasteel Camenz overhandigd aan de burgemeester.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant