Philip van Veller in de Van Schagenstraat in Voorburg (foto/tekst: Inge Koot).
Philip van Veller in de Van Schagenstraat in Voorburg (foto/tekst: Inge Koot).
RAADSLID VAN NU

Philip van Veller, verbinder die inzet op samenwerking

Actueel 858 keer gelezen

Voorburg - Als echte liberaal is VVD'er Philip van Veller een groot voorstander van de participatiesamenleving waarbij burgers zelfredzaam zijn en minder afhankelijk van de overheid. "De gemeente moet er zijn voor gewone mensen die hun afval kwijt willen, van A naar B willen komen en met plezier willen wonen in een veilige omgeving."

Philip van Veller is geboren in Utrecht, opgegroeid in Harmelen en heeft bestuurskunde gestudeerd in Rotterdam. Hij woont inmiddels 16 jaar in Voorburg samen met zijn vrouw en twee kinderen. Tijdens zijn studie is hij lid geworden van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. "Maar ik was al ruim daarvoor gegrepen door de politiek."

Als bijbaantje heeft hij jaren voor de universiteitskrant geschreven, hij is afgestudeerd in de parlementaire journalistiek en ook zijn eerste functies lagen in de communicatiesfeer: persvoorlichter bij de belastingdienst en woordvoerder op het ministerie van financiën. Ook is hij hoofd voorlichting van de VVD fractie in de Tweede Kamer geweest. "Dat was in de tijd van Pim Fortuin en het ontstaan van het populisme. Dat waren echt tropenjaren in de Tweede Kamer." Ook heeft hij jaren bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gewerkt als directie secretaris. Momenteel werkt hij als managing consultant bij organisatieadviesbureau Berenschot.

Van Veller is sinds 2014 gemeenteraadslid naast zijn drukke fulltimebaan. Hij heeft zich de eerste vier jaar sterk gemaakt voor het sociaal domein met onder andere de transitie van de zorgtaken van het Rijk naar de gemeente. Het overhevelen van de zorgtaken is goed verlopen maar heeft er wel toe geleid dat de gemeente jaarlijks miljoenen meer uitgeeft aan werk, zorg en jeugdhulp dan de gemeente daarvoor krijgt. De VNG, de voormalige werkgever van Veller, kwam met het Rijk overeen dat de tekorten voor rekening van de gemeenten zelf moesten komen. Dit schoot bij Van Veller in het verkeerde keelgat. Hij diende hiertoe een motie in bij de gemeenteraad waarvoor hij unaniem steun vond. Deze motie gaf wethouder Stemerdink de opdracht bij de VNG te vechten voor meer geld voor bijstand en jeugdhulp. Hierin vond zij steun van 77% van de VNG-leden. "Het bestuur van de VNG moest nu terug naar de onderhandelingstafel met de Rijksoverheid", zegt Van Veller trots. "Het resultaat hiervan is nog niet definitief; maar ik hoop dat gemeenten meer middelen krijgen om die taken goed te kunnen vervullen."

Trots is Van Veller ook op de aandacht die laaggeletterdheid in de gemeente heeft gekregen. "Om mee te kunnen doen in de samenleving moet je kunnen lezen en schrijven en veel mensen kunnen dat niet voldoende. Het is een verborgen probleem met heel grote gevolgen voor de mensen waar het om gaat. Na een hoop aandringen is de wethouder met een plan van aanpak gekomen. Al zijn het maar een paar mensen die daardoor nu beter mee kunnen, dan is dat toch mooi."

De sfeer in de gemeenteraad tijdens de vorige raadsperiode heeft Van Veller overvallen maar ook verbaasd. "Ik wist niet dat er zoveel politieke geschiedenis zat in deze raad. Ik vind het prima om over beleid aangesproken te worden maar ik ben ervan geschrokken dat er zoveel onderlinge frustratie bestond binnen de raad."

Van Veller ziet zich meer als verbinder die inzet op samenwerking. Dat bleek ook wel uit de samenwerking met GBLV/Gemeentebelangen raadslid, Hans Peter Klazenga inzake veiligheid binnen de gemeente. Zij vragen instanties en organisaties in de gemeente om inbreng voor een Integraal Veiligheidsplan (IVP). Dit hebben zij gezamenlijk opgepakt onder de titel 'Uw veiligheid, ieders zaak!'. Het is voor het eerst dat zo'n traject op deze manier vanuit de raad zelf wordt georganiseerd.

"Wij gaan in gesprek met organisaties zoals woningcorporaties, scholen, buurtpreventieteams over wat zij belangrijk vinden als het gaat om veiligheid. De griffie ondersteunt ons hierin en is nu bezig met het inplannen van afspraken."

Van Veller gaat graag met mensen in gesprek over zaken die hen bezighouden. Dit gebeurt tijdens het hardlopen bij atletiekvereniging Sparta, bij de serviceclub waarvan hij lid is of gewoon op straat. "Dit kan gaan over bomen die worden gekapt of het afval dat niet wordt opgehaald. Dat behoort ook tot het raadswerk. En dat maakt het nou juist zo leuk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant