Koningsdag op de Damlaan (archieffoto).
Koningsdag op de Damlaan (archieffoto).

Koningsdagprogramma 2019

Actueel 2.442 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Koningsdag in Leidschendam-Voorburg start traditiegetrouw met een aubade aan burgemeester Klaas Tigelaar voor het bordes van Huize Swaensteyn, Herenstraat 72 in Voorburg. De aubade wordt verzorgd door Harmonieorkest Sint Caecilia. Om 8.40 uur start Sint Caecilia met het spelen van diverse muziekstukken. 

Om 9.00 uur start de reveille (startsignaal). Aansluitend houdt de burgemeester een korte toespraak. Iedereen kan dan meezingen met diverse Nederlandse liedjes, samen met de burgemeester, wethouders en raadsleden. De aubade sluit rond 9.30 uur af met het spelen van het Wilhelmus. Hierna is er voor iedereen een glaasje Oranjebitter en jus d'orange.

Om 09.00 uur start de vrijmarkt in het Huygenskwartier. Verder zijn de artiesten bekend en de weersverwachting redelijk. Dit jaar zijn er drie podia met entertainment. Bij het Torentje zorgt Ronnie Ronaldo vanaf 13.00 uur weer voor een gezellige line-up met diverse artiesten waaronder Ben Cramer. Bij het podium bij de Hopkamer/Barquichon komen de DJ's Ziggy en Steve Verm lekkere plaatjes draaien. Bij de River komt een podium waar partycoverband Captain Midnight XL er tussen 15.00 en 18.00 uur weer een feest van zal gaan maken. 

Leidschendam Centrum

Op Koningsdag is er weer van alles te beleven in Leidschendam Centrum. Om 10.00 uur openen de kleedjesmarkt op de Damlaan en een vrijmarkt in de Venestraat. Voor de kinderen is er om 12.00 uur op het Damplein het luchtkussenspektakel en bij de Petrus en Pauluskerk staat een podium en is er vanaf 12.00 uur gezellige muziek met o.a. optredens van Simply Names. Tussen de optredens door zorgt een DJ voor een vrolijke noot.

Dit jaar zijn er in de Venestraat enkele speciale gasten, te weten Paul en René Verlaan en enkele van hun gezinsleden. De familie Verlaan had in vroegere jaren een Limonadefabriek en drankhandel aan de Venestraat en waren een begrip in Leidschendam en omstreken. Het monumentale pand in de Venestraat waar op de gevel nog altijd hun naam pronkt, herinnert hier aan. Begin jaren 70 hield de drankenhandel op te bestaan en zwierf de familie uit. Dit jaar zullen de neven René Verlaan uit Duitsland en Paul Verlaan uit Canada komen reizen om elkaar na 37 jaar weer te ontmoeten in Leidschendam. Reden genoeg om hen te vragen de openingshandeling te verrichten van de Koningsmark in de Venestraat, Jagersstraat en Achterom, zaterdag om 10.00 uur in de ochtend bij de ingang Venestraat aan de Sluiskant.

10.00 - 16.00 uur       Diverse eetkramen, brocantenmarkt, fototentoonstelling en torenbeklimming bij de Dorpskerk (Peperbus)
12.00 - 17.00 uur       Luchtkussenspektakel op het Damplein
12.00 - 20.00 uur       Podium met live muziek bij de Petrus en Pauluskerk
09.00 - 20.00 uur       Café    't Afzakkertje: muziek en tap op 't terras

Oranjemarkt bij Dorpskerk

De Oranjemarkt staat op zaterdag 27 april weer bij de Dorpskerk in Leidschendam bij de sluis.
De grote tent buiten staat klaar voor het pannenkoeken bakken. Die kunnen worden meegenomen of ter plekke worden genuttigd met wat lekkers te drinken erbij. Ook staat er een haringkar met broodjes haring en makreel. De toren is open en kan beklommen worden. Van daaruit heeft men een schitterend uitzicht over het sluisgebied en verdere omgeving. In De Binnenhof, de zaal bij de kerk, is er de boeken- en brocantemarkt. Dit jaar worden hier ok mooie en goede planten verkocht. Bij de keuken kan men terecht voor koffie, thee of wat sterkers met wat lekkers en vanzelfsprekend is de kerk open voor een rustmomentje. Tussen 10.00 en 15.00 uur is er ook muziek in de kerk op orgel, piano of dwarsfluit. De opbrengst van de verkopen komt ten goede aan het restauratiefonds van de Dorpskerk. Dit jaar zijn er kinderspelen, zowel op het Damplein als op het kerkplein. Zijn alle spelletjes gedaan, dan wacht er een lekkere traktatie. Dit evenement wordt in samenwerking met de ondernemersverenigingen Damplein en Leidschendam Centrum georganiseerd. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

Damsigtstraat

08.00 – 17.00 uur  Diverse activiteiten zoals kinderspelen, kleedjesmarkt en muziek
9:00           -Kinderoptocht met versierde fietsjes (verzamelen bij podium)
9:45           -Aanvang festiviteiten, Rad van Fortuin, knutsel workshops, springkussens, ballenbak, sport & spel en de kleedjesmarkt
10:00         -Aftrap 3 x 3 voetbaltoernooi (Opwijckstraat, Greenfit Arena) en knutselworkshops (Damsigtstraat achterin).
10:30         -Optreden van de band Off The Record (www.offtherecordcollective.nl) met Tomas Cordenier (DS28) op gitaar

Oranje Nassaustraat

Programma met o.a. Springkussen, klimboom, wervelwindmachine, knutselworkshops en een stormbaan.
14.00 – Opening en start activiteiten
14.00 – 17.00 Kinderspelen
14.00 – 17.00 Tuk Tuk
14.00 – 20.00 DJ Fred
14.00 – 20.00 BBQ
18.30 Prijsuitreiking

Fonteynenburglaan

09.30 – 12.00 uur Diverse kinderactiviteiten op het veldje bij Agora.
11.30 Poppenkast
12.00 Kinderdisco en Lunch

Julianabaan

07.00 – 17.00 Vrijmarkt

Hoekweg

13.00 – 21.00 uur Straight up Hogs: Blues in Café de Conckelaer en tap op het terras.

Leidsenhage

11.30 – 12.00 optreden Fource.

Stompwijk

In Stompwijk vinden de activiteiten plaats in en vanuit Bar De Bles. Er kan de hele dag een foto-speurtocht gewandeld worden. Vanaf 10 uur zijn deze nieuwe speurtochten verkrijgbaar in De Bles. Vanaf 15:00 uur starten de koningsborrelactiviteiten. Voor kinderen is er dan in het grand café (de bar) een dance battle en kinderdisco en later een Mariokart toernooi in de sportsbar. 

Rond etenstijd komt de rock 'n roll cover band 'Bony Marony' spelen. Vervolgens wordt er muziek gedraaid en later op de avond neemt Arjan van Steen de mengtafel over voor zijn audioshow 'PeeWee draait door'.
 

Vrijmarkt in de Venestraat (archieffoto DJ).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant