Vrijwilligers en de molenaar aan het werk in de poldertuin bij Molen De Vlieger (archieffoto: Michel Groen).
Vrijwilligers en de molenaar aan het werk in de poldertuin bij Molen De Vlieger (archieffoto: Michel Groen). Michel Groen

Nationale Molendag bij De Vlieger en De Salamander

Actueel 483 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Demonstraties met stoommachines en zendamateurs die live de lucht ingaan: er is zaterdag 11 mei van alles te doen rond de Voorburgse museummolen De Vlieger.

Op Nationale Molendag is men tussen 11.00 en 16.00 uur aan het Essepad in de polder Essesteyn welkom voor een gratis rondleiding. Bovendien wordt deze dag de molentuin officieel geopend. Dit jaar is het thema van Nationale Molendag: 'Ontmoet de molenaar'. In dit geval Bram Zonderop, die met zijn vrijwilligers van alles over deze oudste nog werkende poldermolen van Nederland kan vertellen. Voor de jongste bezoekers is er een molen bouwplaat beschikbaar. Op het voorterrein voor de molen zijn de hele dag demonstraties van de Stoomgroep Leidschendam-Voorburg. Ze tonen verbluffende staaltjes van historisch vakmanschap. En aan de andere zijde zijn de radioamateurs actief in het kader van 'Mills on the Air' . Zo krijgen bezoekers van de molen ook een interessante radiohobby te zien.

De afgelopen maanden is bij de molen een complete poldertuin aangelegd. Hier wordt getoond wat molenaars in vroeger tijden zelf aan groenten verbouwden, om zelfvoorzienend te zijn. Inmiddels is het zaaiwerk gedaan en steekt de eerste aanplant de kop boven de grond. De molentuin is op 11 mei voor het eerst – maar wel onder begeleiding - te bezoeken.

Activiteiten bij De Salamander
Op Nationale Molendag, zaterdag 11 mei, is jong en oud tussen 11.00 en 16.00 uur weer welkom bij Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam. Al sinds 1643 zaagt de molen, prachtig gelegen aan de Vliet, planken uit grote boomstammen. De zaagmolenaars laten dit unieke proces zien en hopen dat er 'op de wind' kan worden gezaagd. Molengidsen leiden de bezoekers rond door de molen en verhalen over de geschiedenis van de molen, de werking van een houtzaagmolen en natuurlijk over wind en windkracht. Kinderen kunnen (onder begeleiding) met de figuurzaag aan de slag gaan, met houten blokken bouwen of een kleurplaat inkleuren. Speciaal op deze dag is voor de kinderen een tollenmaker aanwezig. Hij demonstreert hoe je uit een stukje hout een mooie tol kan maken. De kinderen kunnen hem daarbij helpen. En natuurlijk kunnen de kinderen wat zij hebben gemaakt mee maar huis nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant