Cheque Lions voor restauratie Pr. Mariannevleugel | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Overhandiging van de Lions-cheque voor restauratie van de pianovleugel Pr.Marianne (foto: Ronald Meekel).
Overhandiging van de Lions-cheque voor restauratie van de pianovleugel Pr.Marianne (foto: Ronald Meekel).

Cheque Lions voor restauratie Pr. Mariannevleugel

  •   39 keer gelezen   Actueel

Voorburg - Onlangs vond de feestelijke overhandiging plaats van een cheque van € 1.000,- aan de burgemeester van de Poolse stad Camenz. Met deze Lions-cheque kan de restauratie starten van de pianovleugel van Prinses Marianne in haar kasteel aldaar.

Prinses Marianne is in 1810 geboren in Berlijn, als jongste dochter van onze latere koning Willem I, die op de vlucht voor Napoleon in ballingschap leefde bij zijn Pruisische schoonfamilie. Prinses Marianne was een kunstzinnige maar ook daadkrachtige en ondernemende vrouw met een groot zakelijk inzicht. In Camenz (Kamieniec Zabkowicki) bouwde zij niet alleen haar kasteel, maar had er ook een glasfabriek en een marmergroeve en zij legde er wegen aan. Zo ontstond werkgelegenheid en bloei in de streek. Zij was bijzonder vrijgevig en ruimhartig en heeft veel betekend voor de bevolking. Zij wordt nog steeds op handen gedragen in Polen. Na haar scheiding van Albert van Pruisen kwam Prinses Marianne op 38-jarige leeftijd in Voorburg wonen op de buitenplaats Rusthof. Prinses Marianne heeft ook in Voorburg veel betekend voor de bewoners.

Lionsclub Voorburg Prinses Marianne hoorde enige tijd geleden van Kees van der Leer en Tilly Zwartepoorte dat de restauratie van het Marianne-kasteel zeer voortvarend ter hand was genomen door de gemeente Camenz. Bij hun bezoek aan het kasteel zagen zij de heuse vleugelpiano van Prinses Marianne staan, met op de voorkant boven de toetsen haar naam. Het was wel meteen duidelijk dat de vleugel grondig gerestaureerd diende te worden. Terug in Voorburg vroegen zij aan Lionsclub Prinses Marianne of zij zou kunnen helpen bij de restauratie van de vleugel van Prinses Marianne. De Lionsclub omarmde dit idee meteen en zo werd dit een van de goede doelen van het Lionsjaar 2018.
Het was dan ook een bijzonder heuglijk moment toen clubpresident Marianne Knijnenburg namens de Lionsclub de cheque van € 1.000,- kon overhandigen aan burgemeester Marcin Czerniec. Burgemeester Tigelaar en wethouder Van Eekelen ontvingen de burgemeester van Camenz die middag in Voorburg.

Eerder die dag had hij al genoten van een rondleiding door Voorburg, verzorgd door Kees van der Leer. Onder meer langs de Mariannekamer in Museum Swaensteyn en de Oude Kerk met de Mariannebank en het Marianneorgel en het beeld van de prinses voor de kerk. Burgemeester Czerniec was zeer verguld met deze mooie cheque en nodigde de Lionsclub uit om na de restauratie te komen kijken en luisteren naar de pianovleugel van Prinses Marianne.

Marianne Knijnenburg: "Onze Lionsclub viert in 2023 haar 25-jarig bestaan, dus wie weet gaan we dat jubileum misschien wel vieren met een bezoek aan haar kasteel in Camenz!"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>