Logo hetkrantje-online.nl
Peter van Dolen bij de sluis en de Petrus en Pauluskerk (foto: Inge Koot).
Peter van Dolen bij de sluis en de Petrus en Pauluskerk (foto: Inge Koot).
RAADSLID VAN NU

Peter van Dolen houdt niet van 'mooipraterij'

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Commentaar hebben en langs de zijlijn blijven staan is niet het levensmotto van de Leidschendammer Peter van Dolen. Dit gedreven D66-raadslid is geïnteresseerd in de samenleving en neemt graag zijn verantwoordelijkheid voor Leidschendam-Voorburg en haar inwoners en ondernemers. Hij heeft er niet voor niets al 12 jaar raadslidmaatschap opzitten waarvan ook een aantal jaar als fractievoorzitter.

Door Inge Koot

Peter van Dolen heeft, met uitzondering van drie maanden Den Haag, zijn hele leven in Leidschendam gewoond. Hij is 35 jaar getrouwd en heeft twee volwassen kinderen en een kleinkind. Hij heeft de pedagogische academie gedaan waarna hij zeven jaar leerkracht is geweest. Na het behalen van zijn doctoraal pedagogiek is hij als beleidsmedewerker oefenbeleid rampenbestrijding bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gaan werken. Hij heeft meerdere ambtelijke functies bekleed en is nu plaatsvervangend directeur communicatie bij het ministerie van Defensie.

In 2000 is Van Dolen begonnen als toegevoegd commissielid maar al snel was er plek voor hem in de gemeenteraad en is hij bijna onafgebroken raadslid geweest. Bij de plannen voor de herontwikkeling van het centrumgebied Leidschendam zat Van Dolen in de oppositie en heeft vanuit die rol ook kritisch meegedacht.

Hij heeft de zware periode waarin er 23 miljoen bezuinigd moest worden intensief meegemaakt. "Doordat het als meerjarig traject werd ingericht is dit soepel verlopen. Ondanks dat het voor de verenigingen en organisaties erg lastig was heeft het ook geleid tot mooie initiatieven."

Als politicus is het vaak lastig om keuzes te maken omdat je dan ook weleens mensen moet teleurstellen. "Bij nieuwbouwprojecten verdwijnt er veel groen waar omwonenden dan niet blij mee zijn. Maar andere inwoners zijn juist weer heel blij dat er mooie woningen beschikbaar komen." Van Dolen probeert met morele afwegingen de dossiers ook altijd rationeel te bekijken. "Je moet heel goed nadenken over de gevolgen van beslissingen voor de toekomst van de gemeente. Daar lig ik best wel eens wakker van."

Van Dolen staat voor helder communiceren en voorspelbaar zijn in de beslissingen die genomen worden. "Wij houden niet van mooipraterij." Zo heeft hij een duidelijke mening over de extra brug over de Vliet. "Die brug kost 15 tot 20 miljoen euro. Als we dat investeren glijden we af als gemeente en het lost niets op. Je verplaatst het probleem alleen maar. Dit blijkt uit ieder gedaan onderzoek." Hij is dan ook benieuwd of het huidige college de beloftes hierover waar gaat maken. "Door dit zo hard te roepen in campagnetijd maak je de politiek ongeloofwaardig."

Trots is van Dolen op de nieuwe inrichting van de Rembrandtlaan in Voorburg. "Door veel met omwonenden te praten ligt er nu een weg waar iedereen blij mee is." Zorgen maakt hij zich om de woningopgave die de gemeente boven het hoofd hangt. "We zitten tegen grenzen aan. Er is bijna geen plek meer om te bouwen. We kunnen alleen de lucht in maar dan willen we ook weer niet te hoog gaan."

Als het gaat om het sociale domein ziet hij dat de gehele gemeenteraad hierover op een lijn zit. "Mensen die hulp nodig hebben moeten die krijgen. Dit is geen partijpolitiek, dit gaat iedereen aan. Dit geeft grote druk op de begroting maar hiervoor kunnen wij de wethouder niet aansprakelijk stellen."

Voor D66 is het bijna 10 jaar geleden dat zij geen lid zijn van het college. "Oppositie voeren is nieuw voor ons, zeker met deze hele nieuwe fractie. Het is uitdagend en ik zie heel veel passie en loyaliteit in onze fractie. De beslissingen die wij nu nemen hebben impact op de gemeente over 20 tot 30 jaar. Neem het bouwplan voor Overgoo waarover wij binnenkort gaan debatteren. Dat staat er over 100 jaar nog."

Peter van Dolen is de enige oudgediende bij D66. Hij vindt het bijzonder met hoeveel enthousiasme de nieuwe raadsleden zich inzetten voor de gemeente. "Mijn toegevoegde waarde is vaak het uitleggen waarom er in het verleden bepaalde keuzes zijn gemaakt. De gedrevenheid van mijn fractie is mooi om te zien. Dat geeft weer heel veel energie om de komende vier jaar weer mooie dingen te realiseren."

Meer berichten