Opstoppingen op Damplein en Damlaan (archieffoto DJ).
Opstoppingen op Damplein en Damlaan (archieffoto DJ).

'Bereikbaarheid Damcentrum gaat niet alleen om brug'

Actueel 702 keer gelezen

Leidschendam - De bewoners van het Damplein zijn ernstig verontrust dat het debat over de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het Damcentrum afglijdt naar een keuze voor of tegen een brug over de Vliet. Dat hebben twee woordvoerders van de Vereniging van Eigenaren Nieuw Damplein, Hans Mes en Aad de Roo, aan de fracties in de gemeenteraad geschreven. 

Mes en De Roo willen de aandacht terug naar de opgave om het winkelcentrum een goede toekomst te bieden en de bewoners een goed leefklimaat. Ze benadrukken dat het afronden van de renovatie van het Damcentrum allereerst om deze twee doelen draait en niet om het bouwen van een brug. Daarom vragen ze de raad om de aantrekkingskracht van het winkelgebied te versterken, de luchtkwaliteit te verbeteren, de verkeersonveiligheid te bestrijden en de dagelijkse stroom van tienduizend auto's door het Damcircuit te halveren. Ze willen dat daar nog in deze zittingsperiode een begin mee wordt maakt.

Mes en de Roo schrijven dat het de hoogste tijd is om de Damlaan, het Damplein en andere wegen zo in richten dat de auto daar te gast is. "Dit is met zoveel woorden in het masterplan en de bestemmingsplannen aangekondigd. Na vijftien jaar kan dat niet nog langer worden uitgesteld. Het wegennet heeft een ingrijpende make-over nodig, zodat automobilisten door het straatbeeld meteen begrijpen dat ze ondergeschikt zijn aan fietsers en voetgangers. Het Damcentrum krijgt dan de geplande rustgevende uitstraling van woonerven en voetgangersgebieden. Dit geeft de ontbrekende stimulans voor het winkelgebied, ook al omdat zo een einde kan komen aan het sluipverkeer dat het Damcentrum teistert". Ze vragen de raad ook om de winkels veel makkelijk bereikbaar te maken, met een parkeergarage in het bankgebouw aan de Damlaan en visgraatparkeren bij de winkels.

Verder schrijven zij de raadsfracties dat bewoners continu het fijnstof en de stikstof meten op het Damplein, in de Nieuwstraat en de Zeeheldenbuurt. Ze doen dat met meetstations die door het RIVM geijkt zijn. Daardoor is er geen twijfel over de resultaten, die te vinden zijn op de website Samen Meten van het RIVM. Mes en de Roo wijzen er op dat de meetresultaten ver achterblijven bij de eisen die de gemeente zelf stelt aan de luchtkwaliteit." 

De bewoners willen nu niet meer wachten. "Wij vragen maatregelen om het autoverkeer nog in deze zittingsperiode van de gemeenteraad te halveren. Dat kan door in het centrum alleen auto's toe te laten van mensen die daar iets te zoeken hebben. Uit onze eigen tellingen blijkt dat meer dan de helft van de auto's over de Sluisbrug het centrum doorkruist zonder te stoppen of parkeren. Dat is sluipverkeer, dat zware luchtvervuiling veroorzaakt door dagelijkse files. Deze automobilisten brengen het leefklimaat van omwonenden en hun gezondheid ernstige schade toe. En ze blokkeren de bloei van het winkelgebied omdat ze de bezoekers verdringen. Als we moeten wachten op de een brug dan zijn we al snel twee gemeenteraadsverkiezingen verder. Dan verkeren de bewoners nog tien jaar of langer in ademnood en vallen winkels om".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant