Het diamanten echtpaar Rozenburg met burgemeester Klaas Tigelaar (foto/tekst: Dick Janssen).
Het diamanten echtpaar Rozenburg met burgemeester Klaas Tigelaar (foto/tekst: Dick Janssen).

Diamanten echtpaar Rozenburg woont en werkt al 82 jaar op 1,5 km

Actueel 1.473 keer gelezen

Leidschendam - Niet veel mensen kunnen zeggen dat zij ruim 82 jaar hebben gewoond en gewerkt op anderhalve vierkante kilometer in Leidschendam. De heer en mevrouw Rozenburg echter wel. Zij waren donderdag 23 mei 60 jaar getrouwd en kregen burgemeester Klaas Tigelaar op bezoek.

De heer J. Th. Rozenburg (82) en mevrouw J.M. Lipman (82 zijn allebei geboren in Veur en dus rasechte Leidschendammers. Jopie Lipman was een dochter van Bakker Lipman aan de Prinses Julianaweg, op de hoek van de huidige J.S. Bachlaan en de Koningin Julianaweg, waar nu het leegstaande jongerencentrum staat.

Jan is geboren in de St. Bonifaciusstraat als zoon van 'bleker' Rozenburg. Zij zaten beiden op de Willibrordusschool; Jopie bij de nonnen en Jan aan de overkant. Zij leerden elkaar kennen doordat Jopie in de bakkerswinkel ook ijs verkocht. "Ik vond het ijs heerlijk, maar de dochter nog lekkerder", lacht Jan. "En zo is het gekomen."

Toen zij wilden trouwen, was er geen huis te vinden. "We hebben daarom een woonwagen gekocht en in de tuin van de wasserij aan de Bonifaciusstraat gezet. En daar zijn de 60 jaar huwelijk van start gegaan", aldus Jan. In de woonwagen werd na anderhalf jaar de eerste zoon geboren en later nog een zoon en als derde ook nog een dochter. Met de komst van de kinderen groeide ook het huis. Bij iedere geboorte een kamertje erbij.

Zij werkten intussen samen in de stomerij en die groeide zo hard, dat er een nieuw gebouw tegen de bestaande wasserij werd aangebouwd. Hun huisje stond in de weg en daarom verhuisde het echtpaar Rozenburg naar de nieuwbouwwijk Prinsenhof.

"We hadden ook het Koninklijk huis als klant", vertelt Rozenburg. "Dus de paardrijdkleding van Koningin Beatrix en de kostuums van Prins Claus werden door ons gewassen. Het is ook wel eens gebeurd dat we eigenlijk dicht waren, maar een dag voor Koninginnedag de hele fabriek moesten opstarten, alleen omdat er een vlek zat in de mantel van de Koningin, die zij de volgende dag graag wilde dragen. Wij natuurlijk kijken op tv of zij hem daadwerkelijk aan had en gelukkig was dat zo", meldt Rozenburg.

Verder werd er veel gewassen voor instellingen als Schakenbosch en ziekenhuis Antoniushove. "Daar verhuurden wij het beddengoed aan en als ik in het ziekenhuis lag, lag ik dus tussen mijn eigen lakens.

Het echtpaar Rozenburg heeft er samen met hun medewerkers 40 jaar lang hun brood verdiend. "Maar aangezien onze kinderen geen interesse in het bedrijf hadden, heb ik de zaak verkocht aan mijn neven", laat Jan weten. "Ik was toen al jaren voorzitter van de Leidschendamse Ondernemersvereniging (LOV) en ben na de stomerij ook nog een aantal jaren voorzitter geweest van de Rabobank Leidschendam-Voorburg."

Naast hun hobby's bridge en tennis, waren de heer en mevrouw Rozenburg tevens actief als vrijwilliger. Jan was 20 jaar voorzitter van de bridgeclub Veur '82 in De Schuitejager en Jopie heeft zich lange tijd ingezet voor de Petrus en Pauluskerk en zat jaren in het bestuur van het Vrouwengilde.

Van hun 14 broers en zussen zijn er nog maar twee in leven, dus een groot familiefeest zit er niet in, vertelt Rozenburg. Maar natuurlijk is het diamanten huwelijk wel gevierd. "We zijn net terug van een reis naar Mallorca, waar we met de drie kinderen en vier kleinkinderen van een heerlijke vakantie hebben genoten", aldus Rozenburg. En op de dag zelf zijn we 's avonds nog uit wezen eten."

De heer en mevrouw Rozenburg zeggen dankbaar te zijn dat zij de 60 jaar gehaald hebben en dat ook nog in een goede gezondheid. Zij wonen nog zelfstandig op ongeveer de plek waar vroeger bakkerij Lipman stond aan de J.S. Bachlaan, tegenover het Stadskantoor. "Het lopen gaat niet altijd vanzelf, maar ik rij nog auto en we zijn niet doof of blind, dus we mogen niet klagen", aldus Rozenburg tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant