D66-raadslid Charlotte Bos (Foto: Inge Koot)
D66-raadslid Charlotte Bos (Foto: Inge Koot)

D66 wil bewoners betrekken bij verduurzaming van hun wijk

Actueel 350 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - D66 wil dat inwoners het heft zelf in handen krijgen om hun wijk duurzamer te maken. De gemeente moet inwoners helpen en adviseren vanuit een regisserende rol. Dat is de inzet van D66-raadslid Charlotte Bos in de komende debatten over de verduurzaming van Leidschendam-Voorburg.

In Voorburg-West nemen bewoners zelf al het voortouw bij de omslag naar schone energie. Bos: "Ik ben heel enthousiast dat we zulke initiatiefnemers in onze gemeente hebben. Zij kunnen de doelstellingen echter niet alléén waarmaken."
De gemeente kan helpen door actief inwoners bij elkaar te brengen om samen te werken aan plannen voor de verduurzaming van de wijk. Dat maakt het ook mogelijk om per wijk of per straat het werk uit te besteden. Om met elkaar zonnepanelen te kopen of om energie coöperaties te vormen, waardoor installateurs efficiënter kunnen werken en dus lagere prijzen kunnen rekenen. De gemeente is al goed bezig met steun aan VoorburgWestVerduurSamen. 

Guus Goris, een van de initiatiefnemers van VoorburgWestVerduurSamen: "Wat ons enthousiast maakt, is dat we met dit initiatief bijdragen aan de onvermijdelijke energietransitie. Wij willen de energie-economie binnen de gemeente krijgen met als motto: 'samen opwekken, samen besparen'. Door het initiatief ontstaat nu al meer verbinding tussen de bewoners van onze wijk."

Als de gemeente als een soort regisseur van de energietransitie optreedt, heeft zij ook het overzicht en kan ze wijkinitiatieven uit verschillende wijken bij elkaar brengen. De besparing voor inwoners kan dan een veelvoud zijn van de subsidie die nu wordt verstrekt. 
Wethouder Astrid van Eekelen heeft recent een concept uitvoeringsprogramma Duurzaamheid in de gemeenteraad gepresenteerd. Onderdeel van het plan is een Duurzaamheidsfonds waar inwoners geld kunnen lenen tegen lage rente om te investeren in verduurzaming. Investeren in de energietransitie loont, maar je moet natuurlijk wel het geld hebben om te investeren. Dat heeft lang niet iedereen. Bos: "Daarom is het goed dat de gemeente nadenkt over financieringsvormen voor verduurzaming zodat ook mensen met een smalle beurs kunnen isoleren, dubbel glas laten aanbrengen of zonnepanelen kunnen aanschaffen.'
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant