(Foto: Charles Groeneveld)
(Foto: Charles Groeneveld)

Christiaan Huygens en de 17e-eeuwse ruimtereis

Actueel 396 keer gelezen

Voorburg - De vraag of er leven mogelijk is op andere plekken in het heelal is sinds de ontdekking van de eerste exoplaneten in de jaren '90 weer heel actueel. Maar die vraag is niet nieuw, drie eeuwen geleden werd ze al gesteld door Christiaan Huygens, de belangrijkste wetenschapper die Nederland heeft gekend. In zijn boek Cosmotheoros (1698) filosofeert hij daar over: Hoe dat leven er zou kunnen uitzien, waar dat zich zou kunnen bevinden komt aan de orde tijdens de lezing 0- 13 juni bij Huygens Hofwijck.

Christiaan Huygens werd geboren in 1629. Al op jonge leeftijd bleek zijn aanleg voor wiskunde en techniek. Constantijn Huygens noemde zijn zoon dan ook trots 'mijn Archimedes'. Van 1666 tot 1681 was Christiaan als onderzoeksdirecteur verbonden aan de door Lodewijk XIV opgerichte Parijse Academie van Wetenschappen. De rest van zijn leven werkte hij als zelfstandig wetenschapper. Vanaf 1687 woonde en werkte hij op Hofwijck, de buitenplaats die is ontworpen en aangelegd door Constantijn Huygens.

Christiaan Huygens schreef Cosmotheoros in de laatste jaren van zijn leven, de jaren dat hij de hoofdbewoner van Hofwijck was. In de lezing op donderdag 13 juni wordt ingegaan op Christiaans wetenschappelijke prestaties, in het bijzonder op Cosmotheoros.

Deelnemers reizen mee met Christiaan, die een imaginaire reis maakt door het heelal. Na een kopje koffie of thee in de Oudhollandse Keuken kan men plaatsnemen in de Pronkzaal voor de lezing van 11.00 tot 12.00 uur. Aansluitend kan men het museum bezoeken onder leiding van een gids.

Programma 13 juni

10.30 - 11.00 uur        Inloop met koffie en  in de Oudhollandse keuken
11.00 – 12.00 uur       Lezing in de Pronkzaal
12.00 – 12.30 uur       Mogelijkheid om het huis te bezichtigen met gids

Aanmelden

De prijs voor de lezing is € 6,00. Dat is inclusief koffie/thee en de bezichtiging van het museum achteraf.  Met een Museumkaart betaalt u slechts € 3,-. Aanmelden kan via info@hofwijck.nl o.v.v. Lezing Christiaan Huygens, of door te bellen met 070 387 2311.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant