Afbeelding

Bespiedt de gemeente haar inwoners?

Actueel 764 keer gelezen

Leidschendam-Voorbuirg - Niet alleen commerciële partijen maar ook zestig Nederlandse gemeenten houden zich bezig met wifitracking. Dit blijkt uit een artikel in de Volkskrant van eind mei. Met deze omstreden methode worden burgers gevolgd via het signaal dat hun mobiele telefoon constant uitzendt. De CDA-fractie vraagt het college of Leidschendam-Voorburg ook haar inwoners op deze manier bespiedt. 

Bij wifitracking meten sensoren niet alleen óf er iemand met een telefoon in de buurt is, maar kunnen ze ook onderscheid maken tussen individuele telefoons. Ieder mobieltje heeft een uniek adres dat door de wifi-sensoren kan worden opgepikt: het mac-adres. Voor het tracken van telefoons via wifi hoeven die telefoons niet met een wifinetwerk verbonden te zijn. Telefoons die niet met een wifinetwerk zijn verbonden zenden namelijk een signaal uit omdat ze altijd op zoek zijn naar een netwerk. Wie niet wil dat hij op deze manier gevolgd wordt, moet in de instellingen van zijn mobiel wifi helemaal uitzetten.

Of de gemeente Leidschendam-Voorburg haar inwoners op deze manier in de gaten houdt zal duidelijk worden bij de beantwoording van de schriftelijke vragen van CDA Leidschendam-Voorburg. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant